„Paniek over Belgisch wegenvignet voorbarig”
BRUSSEL (ANP) – De invoering van een Belgisch wegenvignet laat nog wel even op zich wachten. Het politieke besluit dat het er komt, is genomen. Maar wanneer precies en wat het vignet gaat kosten, is nog onderwerp van gesprek. De ANWB kondigde deze week echter al aan in actie te komen en onafhankelijk Europarlementariër Daniel van der Stoep heeft de Europese Commissie om uitleg gevraagd.
In België wordt wat kribbig gereageerd op deze ophef. „Het is wel ’n beetje voorbarig om paniekerig te doen”, zo klinkt het hier en daar. Touring, de Belgische evenknie van de ANWB, ziet de oproep tot actie meer als een poging om de politiek wakker te schudden en een debat tussen de buurlanden op gang te brengen.
Van officiële zijde in België wordt benadrukt dat de plannen nog niet rond zijn. „Wij zijn volop in gesprek en de randvoorwaarden zijn momenteel in onderzoek”, aldus minister-president Kris Peeters van Vlaanderen. Hij nodigt Nederland uit om zijn opmerkingen te sturen „zodat wij ze kunnen meenemen in onze gesprekken”.
België wil een wegenvignet zodat álle gebruikers van het wegennetwerk betalen voor het onderhoud; zowel de Belgen als de vele buitenlandse automobilisten die door België rijden. Wat het wegenvignet voor de schatkist van de gewesten Vlaanderen, Wallonnië en Brussel moet gaan opleveren is ook nog niet bekend. Dat moet nog worden onderzocht.
Touring vreest dat (een deel van) het geld dat dan binnenkomt, niet geïnvesteerd wordt in onderhoud, maar elders terechtkomt. „Zoals nu al gebeurt”, aldus een woordvoerder. Hij wijst erop dat het Belgische wegennet kampt met een structureel onderhoudsprobleem omdat jarenlang geïnde wegenbelasting niet ingezet is voor het onderhoud.
Of de Belgische verkiezingen in 2014 verandering kunnen brengen in dit dossier, is koffiedik kijken. Vrijwel alle politieke kleuren zijn bij dit dossier betrokken, alleen de liberalen niet of nauwelijks. In Vlaanderen is de regering gevormd uit de christendemocraten, socialisten en de Vlaams-nationalisten (N-VA). In Brussel regeert er een zeer brede coalitie en in Wallonnië zijn het de socialisten, de groenen en de christendemocraten.
De plannen voor een vignet zijn niet nieuw. België probeerde dit al eerder in te voeren maar stuitte onder meer op bezwaren van de Europese Commissie.
De drie gewesten hopen in de loop van dit jaar de plannen uitgewerkt te hebben. Dan volgt nog een lange procedure van aanbesteding voor bedrijven die het willen uitvoeren.