SGP-leider Van der Staaij: Vaker samenwerken met CU en CDA
HOEVELAKEN – CDA, ChristenUnie en SGP moeten vaker hun krachten bundelen om verdere „verpaarsing” van het beleid te voorkomen.
Die oproep deed SGP-fractievoorzitter Van der Staaij zaterdag tijdens de algemene vergadering van zijn partij in Hoevelaken.
Als concreet voorbeeld van samenwerking noemt Van der Staaij de hervorming van de langdurige zorg (AWBZ). Als de christelijke partijen daar één lijn trekken, kan dat bijvoorbeeld helpen om keuzevrijheid voor identiteitsgebonden zorg te behouden.
Een gezamenlijke constructieve opstelling van CDA, ChristenUnie en SGP doet volgens de SGP-leider recht aan de verantwoordelijkheid die de crisis van nu op ieders schouders legt: „De luxe van de zijlijn kan geen verantwoordelijke partij zich in crisistijd veroorloven.”
De uitlatingen van Van der Staaij moeten gezien worden in het licht van de oproep van het huidige VVD/PvdA-kabinet om samen te werken met oppositiefracties. VVD en PvdA hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid en zoeken voor omstreden wetsvoorstellen steun van onder meer de christelijke partijen.
Maar Van der Staaij stelt wel eisen aan de mogelijke steun van zijn fractie: „Die uitgestoken hand is in richting van de SGP alleen geloofwaardig als niet tegelijkertijd op immaterieel gebied een ramkoers wordt gevolgd. Regeren gaat over meer dan geld alleen.”
Als concrete voorbeelden noemt de SGP’er de vrijheid van onderwijs, het medisch-ethisch beleid en de bescherming van de zondagsrust.
„Het zal niemand verrassen dat wij ons niet thuis voelen op de achterbank van een paars voertuig dat vol gas in libertijnse richting rijdt. Verstandig beleid en wijze terughoudendheid op gevoelige terreinen bevorderen daarentegen onze constructieve welwillendheid”, aldus SGP-fractievoorzitter Van der Staaij.
Van der Staaij zal ook alert zijn op de effecten van de maatregelen voor gezinnen, in het bijzonder voor eenverdieners.
Bezuinigen op kinderopvang steunt hij. „Bedrijven en gezinnen kunnen dat prima zelf aan. Bezuinigingen leiden ertoe dat betaalde opvang wordt omgezet in informele opvang. Dat betekent een impuls aan sociale verbanden.”
Van der Staaij riep zijn partijgenoten op om bij de discussie over de vrouw die zaterdagmiddag zal plaatsvinden de ander uitnemender te achten dan zichzelf: „Laten we vanuit die grondslag en in onderling vertrouwen elkaar ook vanmiddag eensgezind vasthouden, als er lastige knopen doorgehakt moeten worden.”
Lees hier de partijrede van Van der Staaij.