Detroit: failliete stad sterft stille dood (fotoserie)
DETROIT – Detroit, een failliete stad. De al decennia noodlijdende hoofdstad van de Amerikaanse auto-industrie werd vorige week onder curatele geplaatst. Een externe noodmanager neemt het stokje van het stadsbestuur over.
”Welkom in Detroit”, roept een bord aan het begin van de stad de bezoekers toe. Maar de meeste mensen keren de stad juist de rug toe. Op zijn hoogtepunt in de jaren vijftig had de industriestad bijna 2 miljoen inwoners. Daar zijn er nog nauwelijks 700.000 van over. Van de vierde stad van de Verenigde Staten werd het de zeventiende.
Dat betekent lege huizen, lege kerken, lege winkels en zelfs lege appartementencomplexen. De panden staan weg te kwijnen, wachtend op het moment dat het dak met donderend geraas inzakt. De stille dood van Detroit is allang begonnen.
De stad is een monument geworden voor de ”urban decline”. De westerse industriestad is ingestort, nadat de productie naar goedkopere landen verhuisde. Detroit heeft een schuldenberg van 17 miljard dollar (ruim 13 miljard euro) en een begrotingstekort van 300 miljoen (230 miljoen euro).
De gouverneur van de staat Michigan noemde de dag dat Detroit onder curatele kwam, vrijdag, een trieste, maar ook een moment om op te houden met afglijden. Het gemeentebestuur denkt er echter radicaal anders over en spreekt van een vijandelijke overname. „Het omverwerpen van het democratisch proces is een diep ontgoochelend moment in de geschiedenis van onze staat”, liet Lon Johnson van de Democraten weten.