Overzicht maatregelen huizenmarkt
DEN HAAG (ANP) – De huren voor inkomens boven de 43.000 euro gaan met maximaal 4 procent boven de inflatie omhoog, in tegenstelling tot de 6,5 procent uit het regeerakkoord.
Voor de inkomensgroep tussen 33.614 en 43.000 euro wordt het 2 procent boven inflatie (2,5 procent in het regeerakkoord) en voor inkomens tot 33.614 euro bedraagt de verhoging 1,5 procent boven inflatie. Het gaat in voornoemde gevallen om huurders van corporatiehuizen en van particuliere woningen die vallen onder het puntensysteem.
De verhuurdersheffing die de woningcorporaties moeten betalen, gaat langzamer omhoog. Zij bedraagt in 2013 50 miljoen en loopt op tot 1,7 miljard in 2017. Dat was eerder ruim 2 miljard.
Volledig en annuitair aflossen van hypotheken binnen 30 jaar blijft de norm. Wel komt er de mogelijkheid om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50 procent van de waarde van het huis en een looptijd van maximaal 35 jaar. Deze tweede lening kan echter niet worden afgetrokken van de belastingen.
De bijdrage van het Rijk aan de startersleningen wordt in 2013 verhoogd van 20 naar 50 miljoen euro. Daarmee kunnen circa 11.000 startersleningen worden verstrekt.
Er komt een btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor verbouwingen en renovatiewerken in de bestaande bouw gedurende een jaar en dat gaat volgende maand al in.
Er komt een investeringsfonds voor energiebesparende maatregelen van 150 miljoen. Zowel verhuurders als woningbezitters kunnen hier uit putten. Het fonds wordt aangevuld met middelen uit de markt tot 600 miljoen.
Mensen krijgen huurverlaging als hun inkomen daalt terwijl ze eerder een inkomensafhankelijke huurverhoging hebben gekregen. Het bedrag daalt tot aan de huur die ze zouden hebben moeten betalen als zij geen inkomensafhankelijke huurverhoging hadden gekregen.
Huurders hoeven geen inkomensgegevens aan de verhuurder te verstrekken: verhuurders horen alleen van de Belastingdienst in welke inkomenscategorie hun huurders vallen.
Het budget voor de huurtoeslag wordt verhoogd, zoals in het regeerakkoord aangegeven, van 2013 tot en met 2017, naar 135, 225, 315 en 420 miljoen euro.
Gehandicapten en chronisch zieken kunnen onder bepaalde voorwaarden onder de inkomensafhankelijke huurverhogingen uitkomen. Kabinet en partijen willen hiermee voorkomen dat er investeringen in aanpassingen van woningen verloren gaan en mantelzorg zou worden ontmoedigd.