Economie

Veilers profiteren van record faillissementen

DEN HAAG (ANP) – Het recordaantal faillissementen dat vorig jaar werd uitgesproken, brengt voor onlineveilinghuizen gouden tijden met zich mee. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde woensdag dat in 2012 bijna een vijfde meer bedrijven en particulieren over de kop is gegaan. De veilingen krijgen hierdoor meer boedels onder de hamer.

23 January 2013 16:42Gewijzigd op 15 November 2020 01:31

„Meer faillissementen leidt automatisch tot meer faillissementsveilingen”, stelt Robin Fritz, salesmanager bij Van Beusekom. Hij zag zijn executie- en faillissementsveilingen met zeker 30 procent oplopen. Ook Tjade Dieker, directeur van Troostwijk Veilingen, had een drukker jaar door de crisis. „Ik schat toch zeker een toename van 15 tot 20 procent. Op kijkdagen van een failliete fabriek komen al gauw specialisten uit de hele wereld.”

Het aantal particulieren dat geïnteresseerd is in veilingen neemt eveneens toe. „Als er bijvoorbeeld een schoenenwinkel failliet gaat, dan veilen wij niet alleen het meubilair maar ook alle schoenen. Doordat mensen thuis online tegen elkaar op kunnen bieden worden die soms voor een hogere prijs verkocht, dan er in de winkel voor moest worden betaald”, vertelt Peter Roodhart, directeur van Daan Auctions. Hij telde in 2012 circa 600 veilingen, een vijfde meer dan het jaar ervoor.

Omdat boedels van failliete bedrijven vaak tegen goede prijzen worden geveild, zijn er winkeliers die hun dure showroom vrijwillig sluiten om zich op veilingverkoop toe te leggen. „Slechts 45 procent van onze veilingen betreft failliete bedrijven. Er zijn ook ondernemers die nieuwe producten aanbieden. Of mensen die zelf besluiten hun zaak of een deel van hun zaak op te doeken”, aldus Rob Meijer, commercieel directeur van BVA Auctions. De omzet van dit naar eigen zeggen grootste onlineveilinghuis van Nederland bedroeg afgelopen jaar ruim 100 miljoen euro, 20 procent meer dan in 2011.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer