Groen & duurzaamheid

Yoav Gilad: Mens unieker dan gedacht

Al heel lang is bekend dat mensen en chimpansees meer dan 90 procent van hun DNA delen. De mechanismen die deze genen tot activiteit brengen, verschillen echter aanzienlijk.

Wetenschapsredactie
16 November 2012 13:24Gewijzigd op 15 November 2020 00:18
Foto kitp.ucsb.edu
Foto kitp.ucsb.edu

Dat stelde Yoav Gilad, universitair hoofddocent van de menselijke genetica aan de universiteit van Chicago, vorige week op een symposium van de American Society of Human Genetics.

Verschillen in het regelmechanisme voor gen­expressie verklaren volgens Gilad voor 40 procent het verschil in de biologie en het gedrag tussen mens, chimpansees en resusapen. Deze bepalen of en hoe een gen wordt overgeschreven in cellen waarin 
eiwitten worden geproduceerd, aldus Gilad.

Zijn onderzoek benadrukt de uniciteit van de mens. Tegelijk kan de studie van Gilad en zijn collega’s van belang zijn voor het begrijpen van de menselijke gezondheid en het voorkomen van bepaalde ziekten.

„We hopen de genetische achtergrond van de specifieke menselijke kenmerken te ontrafelen. In het bijzonder kunnen we verklaren waarom mensen een hogere gevoeligheid hebben voor bepaalde ziekten, zoals malaria en kanker, dan apen”, denkt Gilad.

De hoofddocent menselijke genetica en zijn collega’s onderzochten witte bloedcellen van acht mensen, acht chimpansees en evenveel resusapen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer