Gezondheid

Slaapproblemen blijven ondergeschoven kindje

RIJSWIJK (ANP) – Mensen weten best het één en ander over sport en voeding, maar slaap is een ondergeschoven kindje. Dat stelt slaappsycholoog Barbara Mulder van het Nederlands Slaap Instituut.

8 October 2012 07:04Gewijzigd op 14 November 2020 23:35
beeld ANP
beeld ANP

Het is volgens haar niet alleen nodig dat psychologen, artsen en specialisten hun kennis vergroten. Iedereen zou meer op de hoogte moeten zijn van het belang van slapen en de manier waarop een stoornis aangepakt of voorkomen kan worden. Bijna 1 op de 8 Nederlanders heeft bijvoorbeeld last van insomnie, een slaapstoornis, terwijl de aandoening goed te behandelen is.

Volgens Mulder komt insomnie, een stoornis waarbij een persoon problemen heeft met in- of doorslapen of te vroeg wakker wordt, steeds vaker voor in Nederland.

„Ook in andere culturen komt insomnie voor. Er is een soort basisniveau van het aantal mensen dat er last van heeft, bijvoorbeeld door medische klachten. Extra factoren vergroten het aantal mensen dat er last van heeft”, legt Mulder uit. Hoe sterk de toename is, valt niet met exacte cijfers te staven, omdat slaapstudies vrij nieuw zijn. De vrees bestaat echter wel dat het aantal gevallen alleen maar toeneemt.

„De voornaamste reden is de 24-uursmaatschappij. Mensen werken en leven op onregelmatige tijden en dat verstoort het dag- en nachtritme. Ook de intrede van technologie zoals tablets en mobieltjes speelt een rol”, zegt Mulder. Dat komt doordat mensen voordat ze gaan slapen nog snel even mailen of sms’en. Dat levert spanning op. Ook speelt het blauwe spectrum van schermen een rol. Dat verstoort de aanmaak van de stof melatonine in het lichaam, een hormoon dat normaal vrijkomt zodra het donker wordt.

De aanpak zit hem vooral in het aanpassen van deze gewoonte en cognitieve gedragstherapie. „Mensen moeten hun dag ontspannen afbouwen en vergeten dat slaap tijd vergt. Anderzijds maken mensen zich soms te druk om slaap. De één heeft meer slaap nodig dan de ander en een keertje wat minder slaap is niet erg. Daar hoeft iemand niet over in de stress te schieten, dat helpt niet bij het inslapen”, verklaarde Mulder.

Komende vrijdag wordt er op een speciale studiedag voor professionals in Utrecht extra aandacht gevraagd voor slaapaandoeningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer