Zorgen in Kamer over Curaçao
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer volgt met argusogen de ontwikkelingen op Curaçao. De gouverneur van het eiland benoemde zaterdag een nieuwe interim-regering. De demissionaire en ontslagen premier Gerrit Schotte vindt dat een staatsgreep en verschanst zich met een van zijn ministers in het gebouw van de ministerraad.
Ronald van Raak van de SP vindt dat landen in de regio zich moeten uitspreken voor de interim-regering die er nu zit. Nederland kan ook eigenlijk niet meer de verantwoordelijkheid nemen voor het eiland, onder meer omdat Schotte volgens hem gewoon een zetbaas is van de maffia. Dat de demissionaire premier nu weigert te gaan is een ‘feitelijke coup’.
Van Raak van de SP is zelfs een beetje ongerust over Nederlandse toeristen op het eiland. Niet over de Nederlanders die er wonen. Ze zullen mensen die ze kennen echt niet gauw iets doen, weet Van Raak. Maar de toeristen kennen de verhoudingen en de gevoeligheden niet zo en dat zou misschien verkeerd kunnen overkomen.
André Bosman van de VVD maakt zich daar geen zorgen over, maar is wel bang dat toeristen zullen wegblijven. Hij ziet de gebeurtenissen vooral in het kader van het democratisch leerproces dat het eiland, sinds 2 jaar een land, doormaakt. „Al gaat dat nu met horten en stoten.” Lang gingen regeringen in de West er vanuit dat ze gewoon altijd de meerderheid hadden, maar dat automatisme is nu van de baan, zegt Bosman. Hij verwacht dat Curaçao de zaken ook zelf oplost.
Martijn van Dam van de PvdA vindt de situatie heel zorgwekkend. Hij vraagt zich af wat het voor de toekomst van Curaçao zou kunnen betekenen als politici geen respect tonen voor de democratie en ook weer aan de komende verkiezingen gaan meedoen. Ook hij ziet geen rol voor Nederland, zolang de nieuwe verkiezingen maar goed kunnen worden voorbereid.
Sietse Fritsma van de PVV zegt dat de situatie aantoont dat alle tijd, geld en moeite die we aan het eiland besteden ‘verspilde moeite’ is. „Het is onacceptabel om zo’n chaos binnen het Koninkrijk der Nederlanden te hebben.” Hij wil het kabinet zelfs oproepen ‘te bevorderen het eiland niet langer van ons koninkrijk deel uit te laten maken.’’
Madeleine van Toorenburg van het CDA twitterde dat de bevolking rust en herstel van de democratie en de financiën verdient. Dat heeft prioriteit, vindt ze.