Opinie

Laat SGP rug recht houden om vrouwenstandpunt

De SGP moet juist nu blijven vasthouden aan het Bijbelse principe dat man en vrouw elk hun eigen positie hebben gekregen, bepleit D. Baarssen MA.

14 August 2012 21:47Gewijzigd op 14 November 2020 22:39
Foto ANP
Foto ANP

In het jaar 1914, vier jaar voor de oprichting van de SGP, verscheen er van dr. A. Kuyper een bundeling van artikelen die eerder in De Standaard waren verschenen. Het boekje kreeg als titel: ”De eerepositie der vrouw”. In het boekje zet Kuyper uiteen wat Bijbels gezien de plaats van de vrouw en de man is. Hij gaat daarbij uit van het in de schepping verankerde gegeven dat man en vrouw zowel lichamelijk als geestelijk principieel verschillen. Dit verbindt hij aan de twee delen van het leven, namelijk het private en het publieke leven. De erepositie der vrouw komt het best uit in het private leven. Daarom verzette Kuyper zich in die tijd tegen het actief kiesrecht van vrouwen.

Inmiddels is de emancipatie een eeuw verder. Tegen het actief kiesrecht wordt (bijna) niet meer gestreden. Ook de SGP-vrouwen gaan naar de stembus en kunnen lid worden van de partij. Nu speelt alleen nog het passief kiesrecht. Diverse opiniestukken verschenen al in deze krant naar aanleiding van het verliezen van de SGP voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Allerlei juristen boden al goedbedoelde adviezen aan. Met menselijke slimheid en kunde is het probleem al bijna uit de wereld. Eén SGP’ster en juriste in opleiding verklaarde desgevraagd door deze krant zelfs dat zij zelf wel op de kieslijst wilde – ze had alleen nog weinig ervaring.

Ik hoop echter dat de SGP juist nu de moed heeft om op een Bijbelse en waardige wijze uitdrukking te geven aan de G van gereformeerd. Dat houdt in: geen water bij de wijn doen en de rug recht houden. Voor stadhouders en koningen. Voor Nederland en Europa. Wat ook de consequenties mogen zijn.

De SGP heeft tot nu toe duidelijk haar standpunt bepleit. In de uitspraak van het EHRM valt een duidelijk getuigenis te lezen van de beginselen die de SGP voorstaat. De Heere geve dat de partij daarin mag volharden. Ook al vindt het EHRM die positie die gegrond is op diep religieuze overtuiging niet acceptabel.

Maarten Luther houdt ons hier een spiegel voor. Hij herriep geen woord op de Rijksdag te Worms (1521). Ook al deden kerk en wereld hem in de ban, hij beleed voor God en de hele wereld: „Hier sta ik, ik kan niet anders.” Voor God en zijn geweten niet. Zo mag ook de SGP het vrouwenstandpunt verdedigen. In gehoorzaamheid aan het Woord. De SGP belijdt de absolute autoriteit van het Woord van God over alle levensgebieden. Daarom belijdt zij ook dat man en vrouw gelijkwaardig zijn, maar dat hun plaats en missie onderscheiden zijn.

Allerlei emancipatiebewegingen schamen zich niet voor hun beweging en overtuiging. Laten SGP’ers het dan vooral ook niet doen. Wij hoeven ons niet te schamen voor Gods getuigenis. Alles wat niet is naar Gods Woord zal geen dageraad hebben (Jes. 8:20). Elke wijze vrouw bouwt haar huis, maar die zeer dwaas is, breekt het af met haar handen (Spr. 14:1). De wijze en deugdelijke huisvrouw doet van alles, maar in de poort (Spr. 31:22) zit deze ideale vrouw niet. Zij schittert als de robijn, maar in het private, niet in het publieke leven (”De eerepositie der vrouw”, 2e druk (1932), 55).

De auteur is kandidaat binnen de Hersteld Hervormde Kerk.

Meer over
SGP onder vuur

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer