Gezondheid

Apartner helpt autist aan relatie

Relatiebemiddelingsbureaus zijn er genoeg, maar niet voor mensen met autisme. Apartner in Apeldoorn probeert in die leemte te voorzien. Medeoprichter Ferry de Vries: „Mensen met autisme vormen een kwetsbare groep. Zij kunnen om verschillende redenen begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze het lastig vinden een partner te zoeken.”

Evert van Dijkhuizen
28 June 2012 20:42Gewijzigd op 14 November 2020 21:52
Foto Stock Exchange
Foto Stock Exchange

Apartner hanteert een vijfstappenplan. „Als iemand contact heeft gelegd met ons, volgt een vrijblijvend gesprek om uit te leggen wat wij doen. Daarna maken we een profiel van de klant met alle informatie die voor hem of haar belangrijk is. Vervolgens gaan we een jaar op zoek naar een geschikte partner. Komt het tot een match, dan kunnen we aan de hand van workshops relatiebegeleiding geven. De workshops gaan over thema’s zoals communicatie, intimiteit en verzorging.”

In april ging Apartner van start. De Vries: „Een op de honderd mensen heeft een vorm van autisme. Ze worden soms verkeerd begrepen of begrijpen zelf anderen niet goed. Daardoor kunnen ze moeite hebben met het aangaan van relaties. Wij gaan er echter van uit dat er op elk potje een dekseltje past. Autisme hoeft geen reden te zijn om af te zien van een relatie, maar je moet er wel mee kunnen omgaan. Wat sommigen juist aantrekt in mensen met autisme is hun eerlijkheid. Autisten hebben moeite met liegen en nemen veel zaken letterlijk.”

Apartner werkt samen met een „grote relatiebemiddelaar met duizenden klanten in het bestand.” De Vries verwacht dat zijn bureau „gemiddeld na een halfjaar” de eerste partner kan aanbieden, „maar garanties kunnen we niet geven.”

Voordat de zoektocht kan beginnen, is het soms nodig de klant te helpen zijn privéleven op orde te krijgen. „Iemand heeft bijvoorbeeld een verzamelhobby. Z’n hele huis staat vol met spullen. Dat is leuk als je alleen woont, maar niet voor een partner. Of iemand heeft problemen op z’n werk. Dan sturen we er eerst een jobcoach naartoe.”

Apartner vraagt 2400 euro voor één jaar bemiddeling. De Vries: „Gewone relatiebureaus zitten meestal rond de 2000 euro, maar zij werken niet met ervaren autismecoaches. In het buitenland is relatiebemiddeling een stuk duurder. Daar lopen de prijzen op tot 10.000, 20.000 euro. Maar we zijn ons bewust dat 2400 euro voor sommige mensen te duur kan zijn.”

Voorwaarde om met Apartner in zee te gaan, is dat klanten, ondanks hun autisme, normaal functioneren. De Vries: „Veel mensen met autisme hebben een normale of zelfs hoge intelligentie. Als we al mensen moeten afwijzen, zal dat niet om hun autisme zijn.”

Apartner presenteert zich als een neutraal bureau. De Vries: „Als mensen religie belangrijk vinden, zetten we dat in hun profiel en houden we daar rekening mee. Maar als een klant een partner van hetzelfde geslacht zoekt, dan helpen we ook. Wij vinden het niet onze taak daarover te oordelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer