Gezondheid

Nare geur; gordelroos

Mijn ontlasting en ook mijn urine verspreiden een vreselijk nare lucht. Ik maak me daar zorgen over. Kan dit een teken zijn van een onderliggende ziekte? Is er een reden om hiermee naar de dokter te gaan?

19 March 2012 17:22Gewijzigd op 14 November 2020 19:59

De geur van de ontlasting wordt uiteraard bepaald door de stoffen die in de ontlasting aanwezig zijn. Voor een deel wordt dit bepaald door het voedsel dat we nuttigen en voor een deel door stoffen die in de darm worden aangemaakt.

Met name bacteriën hebben een belangrijk aandeel in de geur van ontlasting en winden. De darmflora kan bestaan uit rottingsbacteriën of uit gistingsbacteriën. De rottingsbacteriën zorgen voor een sterk ruikende ontlasting of winden, deze maken stinkende zwavelverbindingen.

Ontlasting die erg stinkt kan erop wijzen dat iemand te veel eet of ongezonde voeding tot zich neemt. Winden die naar rotte eieren ruiken, zijn hier een goed voorbeeld van. Een zure geur ontstaat door te veel suiker en te veel vet. Ook medicijnen kunnen de ontlasting een andere geur geven. Stinkende ontlasting hoeft niet direct te wijzen op een onderliggende ziekte.

Uw huisarts kan een tijdje lactulose voorschrijven. Dit is een stofje dat rottingsbacteriën omzet in gistingsbacteriën. Het vervelende is dat er de eerste weken veel winden ontstaan. Tip: strijk na toiletbezoek een lucifer af. Dat verdrijft de nare geur.

J. A. Spaan, huisarts


Vier jaar geleden kreeg ik (vrouw, 54) heftige gordelroos na een chemokuur. Ik gebruik nu het middel Lyrica en heb veel last van de bijwerkingen. Ik heb allerlei medicijnen ter bestrijding van de zenuwpijn voorgeschreven gekregen, ook Qutenzapleisters. Door deze pleisters verergerden de klachten echter. Er helpt tot dusver weinig. Is er nog iets anders beschikbaar tegen de pijn?

De napijn van gordelroos kan soms een heel naar zijn. Het gaat om zenuwpijn die lang kan aanhouden. De huiduitslag is dan al weer verdwenen.

Er is een scala aan behandelingen mogelijk, veelal met middelen die ook gebruikt worden voor epilepsie (zoals Lyrica) of voor depressieve klachten. Helaas hebben de meeste middelen nogal wat bijwerkingen die vooral bij ouderen bezwaarlijk kunnen zijn of die de rijvaardigheid beïnvloeden.

Daarnaast zijn er enkele lokaal werkende middelen: verdovende crèmes of smeersels die de pijn juist eerst doen toenemen, en pas daarna langere tijd verminderen, zoals de Qutenzapleister.

Zwakke morfineachtige middelen, zoals Tramadol, zijn bij anderen een uitkomst. Sommige mensen reageren goed op TENS (Transcutane Elektro Neuro Stimulatie). Daarbij worden elektrische stroompjes uit batterijen door een draagbaar apparaatje via op de huid geplakte elektroden naar het aangedane weefsel geleid om de pijn te verminderen.

Pijnbestrijding na gordelroos is soms een hele puzzel, zeker wanneer een combinatie van deze methoden nodig is.

Dr. P. Lieverse, anesthesioloog-pijnarts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer