Verzet tegen „jacht” op bezwaarde trouwambtenaar
DEN HAAG – In progressieve en homokringen groeit verzet tegen het streven van de Tweede Kamer en homobelangenorganisatie COC om geen ruimte meer te bieden aan trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen homohuwelijken.
Deze week komt het kabinet met een brief over de vraag hoe gemeenten moeten omgaan met trouwambtenaren die geen huwelijken willen sluiten van mensen van hetzelfde geslacht.
Tot voor kort zag het ernaar uit dat de ministers Van Bijsterveldt van Onderwijs en Donner van Binnenlandse Zaken zouden kiezen voor voortzetting van het afgesproken beleid uit 2001: in elke gemeente moet een homohuwelijk kunnen worden gesloten, maar ambtenaren die gewetensbezwaren hebben, kunnen op hun post blijven. In elke gemeente moeten wel ambtenaren zijn die homo’s huwen.
Minister Van Bijsterveldt verklaarde: „Je kunt iemand die om geloofsredenen moeite heeft met het homohuwelijk niet dwingen twee mensen van hetzelfde geslacht te trouwen. Dat past niet bij het tolerante Nederland. Dáár ruimte aan geven noem ik óók emancipatie.”
Tot voor twee weken zag het ernaar uit dat VVD en PVV zich zouden neerleggen bij deze visie van de CDA-bewindsvrouw. Maar PVV-leider Wilders gooide twee weken geleden de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat zijn partij af wil van de „weigerambtenaren.”
In progressieve en homokringen groeit echter verzet tegen deze ‘heksenjacht’ op trouwambtenaren. Siep de Haan, bedenker en oud-organisator van de Gay Pride Amsterdam, stelt in de Volkskrant van zaterdag dat het COC zich beter druk kan maken over het toenemende geweld tegenover homo’s en over de geïsoleerde positie van jonge homoseksuele allochtonen. De Haan vraagt zich af waarom de „homo-organisatie zo intolerant moet zijn tegenover de enkele weigerambtenaar.”
In het dagblad Trouw van maandag stelt oud-PvdA-senator Jürgens dat veel Kamerleden bezig zijn om aan te tonen dat ze heel principieel zijn, maar dat ze in werkelijkheid aan „symboolpolitiek” doen. Jürgens, die zichzelf een rekkelijke katholiek noemt, kan het persoonlijk niet begrijpen dat een christen niet wil meewerken aan het trouwen van een homostel, maar hij beseft dat het bij betrokkenen gaat om „een diepgevoelde overtuiging.”
Hetzelfde speelt zich volgens hem af bij de initiatiefwet om ritueel slachten onmogelijk te maken. De Senaat moet die wet verwerpen. Volgens Jürgens past het „beschaafde mensen ook om diepgewortelde overtuigingen –hoe onzinnig ook in de ogen van anderen– te ontzien. Wat is er met dit land aan de hand wanneer politici met symboolpolitiek minderheden in het hart raken?”
Lees meer over dit onderwerp in het dossier Homoseksualiteit.