Explosie nucleair complex Frankrijk eist dode
AVIGNON/WENEN (ANP) – Frankrijk is maandag opgeschrikt door een incident op het nucleaire complex Marcoule in het zuiden van het land. Zeker een persoon kwam om het leven als gevolg van een brand en een explosie. Vier anderen raakten gewond, van wie een ernstig.
De hulpdiensten vreesden voor het vrijkomen van straling. Metingen op het terrein en in de omgeving wezen echter uit dat daarvan geen sprake was.
EDF, het elektriciteitsbedrijf dat eigenaar is van het uitgestrekte complex aan de rivier de Rhône, benadrukte dat zich rond 11.45 uur een industrieel ongeval heeft voorgedaan, en géén nucleair incident. Uit voorzorg werd het complex wel zorgvuldig afgesloten van de buitenwereld.
Marcoule opende in 1956 zijn deuren en is een van de oudste nucleaire complexen van Frankrijk. De eerste industriële en militaire experimenten van Frankrijk met plutonium hadden plaats in Marcoule.
Anno 2011 is de belangrijkste taak van het complex het ontmantelen van de eigen installaties en andere nucleaire faciliteiten in Frankrijk. In het verleden beschikte Marcoule, dat op circa 30 kilometer afstand ligt van de stad Avignon, over kernreactoren. De laatste reactor werd in de jaren „80 buiten werking gesteld.
De VN-atoomwaakhond IAEA bracht maandag positief nieuws naar buiten over een ander, veel grote incident met een nucleair complex. De reactoren van de Japanse kerncentrale Fukushima I „zijn in essentie stabiel”, zo meldde de IAEA. De organisatie verwacht dat de reactoren volgens planning buiten werking kunnen worden gesteld.
Fukushima I raakte zwaar beschadigd door de verwoestende aardbeving en tsunami van 11 maart. De koeling in het complex viel uit, wat leidde tot het gedeeltelijke smelten van de splijtstofstaven. De straling kwam vrij, waardoor de wijde omgeving waarschijnlijk voor langere tijd onbewoonbaar is.
Door de koelingsproblemen bleef de temperatuur in de reactoren van Fukushima I buitengewoon hoog. Daardoor was het niet veilig de kernreactoren stil te leggen. Pas wanneer de reactoren voldoende gekoeld zijn, kan het proces worden gestopt. Dat gebeurt op zijn vroegst begin volgend jaar.