Onderwijs & opvoeding

„Toedienen medicijnen geen taak voor leraar”

UTRECHT – Onderwijsbond AOB maakt zich zorgen over het stijgend aantal leerlingen dat medicijnen nodig heeft en binnenkort naar een reguliere basis- of middelbare school gaat. De bond vreest dat het toedienen van de medicijnen op het bordje van de leraar terechtkomt.

Onderwijsredactie
25 August 2011 12:09Gewijzigd op 14 November 2020 16:19
Foto ANP
Foto ANP

AOb-bestuurder Hélène Jansen vindt dat een leraar niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het op tijd en op de juiste manier innemen van pillen en toedienen van spuitjes door hun scholieren, aldus het Nederlands Dagblad vandaag. „Dat is een groot probleem. Juridisch gezien is het onverantwoord.”

Het klopt niet, stelt Jansen, dat leraren steeds meer verantwoordelijkheid krijgen. „Een leraar moet lesgeven. Het mag niet zo zijn dat hij tijdens de reken- of wiskundeles ook nog eens in de gaten moet houden of leerlingen hun medicijnen wel op tijd krijgen. Er moet ergens een grens worden getrokken.”

AOb-bestuurder Jansen vindt ook het toedienen van een pilletje tijdens het middageten al te ver gaan. „Een tabletje geven lijkt simpel, maar het ligt er nog wel aan wat voor soort het is en wat de gevolgen zijn als je het pilletje vergeet of te laat geeft.”

Het geven van een injectie of sondevoeding gaat haar absoluut te ver. „Dat zijn handelingen die zelfs in de medische zorg niet door iedereen gedaan mogen worden. Een leraar kan het er dan zeker niet zomaar bij doen.”

Hulp van medisch geschoolde onderwijsassistenten is volgens de AOb een goede oplossing. „Zij zijn bekwaam in het verrichten van medische handelingen. Zo gebeurt dat nu ook in het speciaal onderwijs”, aldus Jansen. „Maar helaas is er geen geld voor meer personeel.”

De zorg van de grootste onderwijsbond wordt gevoed door de ophanden zijnde bezuinigingen op het zogeheten ”passend onderwijs”. Dat is onderwijs aan leerlingen die bijzondere aandacht en zorg vragen. De overheid wil aan dit onderwijs 300 miljoen euro minder uitgeven.

Om die doelstelling te realiseren, moeten kinderen met een stoornis of handicap zo veel mogelijk les krijgen op reguliere scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. Een aantal van deze leerlingen gebruikt elke dag medicijnen.

Het ministerie van Onderwijs verwacht geen problemen met het toedienen van medicijnen door docenten. „Ik kan me de angst voorstellen, maar in het speciaal onderwijs levert het ook geen problemen op”, zegt een woordvoerder.

De AOb krijgt „veel vragen” van scholen en leraren die zich zorgen maken over de ophanden zijnde bezuinigingen in het passend onderwijs. De Tweede Kamer bespreekt binnenkort de definitieve wetsvoorstellen. De AOb spreekt over „een kaalslag” in het passend onderwijs en bereidt acties voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer