Zo Texels showt toerist mooiste plekjes eiland

Meer zien van het grootste Waddeneiland dan het strand en het Juttersmuseum? Een nieuw concept biedt toeristen op Texel de kans om ‘geheimen’ op het eiland te ontdekken.

Gisette van Dalen
10 June 2011 16:57Gewijzigd op 14 November 2020 15:22

Krijsende meeuwen, een verlaten botensteiger, een eidereend met pluizige jonkies en vooral veel water. Om precies te zijn de Waddenzee. „Loop de straat uit, ga de dijk over en je ziet het mooiste stukje van Texel”, zei Marjon Bouwman van bed & breakfast de Smederij in De Cocksdorp tegen haar gasten. Of het uitzicht vanaf de dijk echt het allermooiste is, valt moeilijk te zeggen. Want op het eiland wemelt het van de fraaie uitkijkpunten. Maar genieten is het er in ieder geval wel.

„Mijn ”Zo Texels”-moment”, noemt de eigenaresse van de Smederij het plekje. Met die term verwijst ze naar Zo Texels, een nieuwe concept dat toeristen bijzondere herinneringen moet opleveren aan hun verblijf bij een select gezelschap gastheren en -vrouwen. De deelnemers wijzen hun gasten niet alleen op de bekende plekjes uit de VVV-brochures; ze willen hen ook ‘geheimen’ laten beleven. Zo Texels laat toeristen luisteren naar ransuilen en eieren halen bij Klaas Hen, of een tochtje naar de Fonteinsnol maken.

Wie zich wil aansluiten bij Zo Texels moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld geregistreerd staan als gastheer van het Nationaal Park Duinen van Texel en het keurmerk Waddengoud bezitten. En een eigenzinnige, authentieke Texelaar zijn.

Nu valt het met die laatste eis wel mee. Want Marjon en haar partner Wout komen van de overkant en wonen nog maar drie jaar in De Cocksdorp. Eigenzinnig zijn ze wel. „De verbouwing van de meer dan honderd jaar oude smederij hebben we helemaal op ons gevoel gedaan”, lacht Wout. „Wij vinden het leuk om mensen te verwennen. In ieder appartement bevindt zich bijvoorbeeld een lekkere bank om op te lezen. Want dat doen we zelf ook graag als we op vakantie zijn.” Met resultaat, want de vijf appartementen in de oude smederij hebben een hoge bezettingsgraad.

De Smederij in De Cocksdorp, op het noordpuntje van het eiland, is een handige uitvalbasis voor een zwerftocht door de natuur. Daarbij kunnen toeristen niet om de Slufter heen, vinden Marjon en Wout Bouwman. Dat hun advies overeen stemt met dat van de VVV-brochures, vinden ze niet erg. „Met de uitjes van de VVV is niets mis. Als onze gasten aan het eind van de vakantie maar weten dat Texel meer is dan zeehonden- en vogelopvang Ecomare en het Juttersmuseum.”

Tijd om de Slufter in te trekken. Na een kwartiertje fietsen vanaf De Cocksdorp staan bezoekers in het natuurgebied waar het zeewater zijn woeste spel nog onbelemmerd kan spelen. Een haas kiest het hazenpad. Een kokmeeuw vliegt op. En wie goed kijkt, ziet garnalen in een poel heen en weer schieten.

Het zoute water heeft invloed op de plantenwereld. Her en der steekt frisgroen zeekraal parmantig door andere plantjes heen. De lamsoor is nog niet in bloei. In juli en augustus kleurt de vlakte paars. Een mooi excuus om nog eens terug te komen.

www.zotexels.nl

www.smederijtexel.nl


Lekkere aardbeien

Zelfs aan het eind van de middag stopt er elke paar minuten een auto bij de boerderij van de familie Boersen. Doosje aardbeien na doosje aardbeien verwisselt van eigenaar. Geen wonder, de grote rode, onbespoten vruchten smaken onweerstaanbaar lekker. Op 3 hectare grond teelt de familie allerlei soorten vruchten. Verreweg het grootste deel (zo’n 2,5 hectare) rond de boerderij bestaat uit zelfpluktuin. De tuin is geopend van half mei tot en met de herfstvakantie. Moe van het plukken? Koop een versgeperst fruitsapje en rust uit op het terras.

www.zelfpluktuin.nl


Logies voor vlootadmiraal

Belangrijke vlootadmiraals zoals Cornelis Tromp en Michiel de Ruyter sliepen op Texel. Hun schepen gingen bij het eiland voor anker. Net zolang totdat de wind gunstig was. Om de belangrijke in- en uitvaarroute tegen de Spanjaarden te beschermen, liet Willem van Oranje fort De Schans aanleggen. Precies 200 jaar geleden bracht zelfs Napoleon een bezoek aan het fort. Hij liet het vergroten om eventuele noordelijke indringers tegen te houden. Nu is de gerestaureerde Schans vooral een heerlijke plek om te picknicken of voor Texelaren om een kinderverjaardag te vieren.

www.natuurmonumenten.nl


Twee vuurtorens in één

Een onbekend plekje kun je de vuurtoren Eierland moeilijk noemen. Van ver valt de rode toren bij de duinen in De Cocksdorp al op. Maar een bijzonder gebouw is het wel. Halverwege de 118 treden is het namelijk mogelijk om tussen twee vuurtorens in te gaan staan. Tijdens de opstand van de Georgiërs in april 1945 kreeg de toren het zwaar te verduren. De grote kogelgaten spreken nog steeds boekdelen. Om de Eierland heen is toen een tweede toren gezet. Wie 3 euro neertelt, kan genieten van een prachtig uitzicht over zowel de Wadden- als de Noordzee. Een wandeling over het strand in de buurt van de vuurtoren zou overigens zomaar een ontmoeting met een lepelaar kunnen opleveren.


IJs en een trekpontje

De ultieme manier om een omgeving te ontdekken is wandelen. Dat kan op Texel volop. Mieke van de Bent, een van de deelnemers aan het Zo Texelsconcept, stippelde een route van ruim 5 kilometer uit die delen van het langeafstandspad Noord-Holland volgt. Van de Bent biedt driedaagse wandelarrangementen aan, waarbij gasten vanaf de boot naar een vakantiehuis lopen. Zo komt de wandelaar in drie dagen bijna heel Texel over. Niet vergeten te stoppen voor een zelfgemaakte koude lekkernij bij ijsboerderij Labora. Ook leuk: het trekpontje over het Eierlandskanaal.

www.tulpiris.texel.com


Texel in cijfers

  • Texel is 25 kilometer lang en 12 kilometer breed.

  • Het eiland telt 13.500 inwoners.

  • Er staan 45.000 bedden klaar voor toeristen.

  • Jaarlijks trekt het grootste Waddeneiland 900.000 bezoekers.

  • Al die bezoekers samen zijn goed voor 4.000.000 overnachtingen.

  • Op Texel is 30 kilometer strand te vinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer