China dreigt SARS–verspreiders te executeren
Het Chinese Hooggerechtshof heeft met de doodstraf gedreigd tegen iedereen die slachtoffers maakt door bewust het SARS–virus te verspreiden. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag. Het aantal SARS–doden wereldwijd is inmiddels opgelopen naar 602, het aantal besmettingen naar 7.600.
Het Chinese Hooggerechtshof waarschuwde dat mensen die de quarantaineregels schenden en het virus verspreiden gevangenisstraffen tot zeven jaar kunnen krijgen. Besmette personen, die zich schuldig maken aan ‘bewuste verspreiding’ van het virus en daarmee anderen doden of ernstig letsel toebrengen, kunnen rekenen op minstens tien jaar cel, maar riskeren ook de doodstraf, aldus Xinhua.
In China zijn al 271 mensen aan de longziekte overleden en ruim 5.000 besmet. Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag vijf Chinese provincies aan de lijst met SARS–besmette gebieden toevoegde, bereidden de autoriteiten in de Noord–Chinese stad Linhe de eerste aanklacht voor tegen een mogelijke verspreider van SARS. Dokter Li Song wordt verdacht van het infecteren van zijn familieleden, waardoor hij uiteindelijk de bron van besmetting werd voor 102 mensen, inclusief 23 medici.
De SARS–uitbarsting heeft de luchtvaartindustrie wereldwijd meer schade berokkend dan de aanslagen van 11 september 2001 en de oorlog in Irak bij elkaar. Dat heeft de internationale luchtvaartorganisatie IATA donderdag gezegd.
Het verlies van de luchtvaartindustrie dit jaar wordt geschat op grofweg tien miljard dollar, zei Thomas Andrew, regionaal directeur van de IATA. Over heel 2002 bedroeg het verlies dertig miljard dollar.
‘Nooit eerder in de geschiedenis van de luchtvaart hebben we een terugval meegemaakt die zo enorm is als momenteel in Azië als gevolg van SARS’, zei Andrew op een vergadering met vertegenwoordigers van de ASEAN en directeuren van luchthavens in China, Japan en Zuid–Korea. Op de bijeenkomst, die werd gehouden in de Filipijnen, werd gesproken over de standaardisering van maatregelen tegen de verspreiding van SARS op de vliegvelden in Azië, om het vertrouwen van reizigers in de luchtvaart te herstellen.
Taiwan meldde dat er donderdag 26 gevallen van SARS zijn bijgekomen. Dat is een recordaantal voor één enkele dag. Onder de zieken bevinden zich vijftien personeelsleden van een ziekenhuis, dat zich gedwongen zag de afdeling eerste hulp te sluiten. In Taiwan hebben al zo’n 10.000 mensen een straatverbod gekregen, omdat zij in aanraking zijn geweest met SARS–patiënten. In sommige huizen zijn camera’s genstalleerd om in de gaten te houden of de bewoners binnen blijven.
In Singapore zijn bij ongeveer 35 personeelsleden en patiënten van een psychiatrisch ziekenhuis verschijnselen van SARS geconstateerd. Het is nog niet duidelijk of ze de ziekte ook werkelijk hebben. Singapore zou zondag, twintig dagen na melding van het laatste besmettingsgeval, officieel SARS–vrij verklaard worden door de WHO. De recente ontdekking in het ziekenhuis zal waarschijnlijk tot uitstel van die verklaring leiden.
Canada is woensdag wel geschrapt van de lijst van landen waar SARS voorkomt. In Canada zijn 24 mensen aan SARS overleden, zonder uitzondering in Toronto, maar het land is erin geslaagd de ziekte onder controle te krijgen.
Een mogelijk geval van SARS in Finland is hoogstwaarschijnlijk vals alarm. Een 28–jarige Fin die op weg van Toronto naar Helsinki ziek werd, lijkt het virus niet te dragen. Verschillende tests hebben dat uitgewezen. Artsen houden echter nog een slag om de arm omdat de patiënt wel de symptomen van SARS had en hij op een van de eerste tests positief had gereageerd.
De Russische regering heeft uit voorzorg 60 procent van Ruslands grenzen met China en Mongolië laten sluiten om het land te beschermen tegen SARS. De regering heeft ook besloten zo’n 1,5 miljoen euro uit te trekken voor de aanschaf van mondkapjes, beschermende kleding en testlaboratoria om de ziekte op te sporen. Rusland heeft pas één bevestigde besmetting, in Blagovesjtsjensk bij de Chinese grens.
In Madrid vergaderde het IOC donderdag over de mogelijke gevolgen van SARS op de Olympische Spelen in Athene volgend jaar. Verschillende sportevenementen in de wereld zijn al afgelast vanwege SARS.