Buitenland

Oppositie Suriname boycot toespraak Bouterse

PARAMARIBO (ANP) – De oppositie boycotte donderdag de vergadering van het Surinaamse parlement waarin de 35e verjaardag van de republiek werd herdacht. Bij de toespraak van president Desi Bouterse waren daardoor slechts zijn eigen aanhang en enkele bondgenoten aanwezig.

25 November 2010 16:05Gewijzigd op 14 November 2020 12:39
Foto ANP
Foto ANP

De oppositie gaf zo naar eigen zeggen een signaal aan de regering om het beleid om te buigen. De oppositiepartij Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling, waaraan voormalig president Ronald Venetiaan leiding geeft, stelt dat de regering de oppositie negeert. „En dan gaan wij geen feest vieren met de regering, terwijl wij ons ernstige zorgen maken om de criminaliteit in het land”, aldus Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh.

Het Nieuw Front had ook een politieke boodschap willen geven op deze dag. „Wij hadden die ruimte niet. Daarom had het geen zin om onder deze omstandigheden samen te feesten”, zegt Randjietsingh. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat het om een plechtige vergadering gaat. Er is dan geen ruimte voor andere toespraken dan die van haarzelf en president Bouterse.

Suriname werd in 1975 onafhankelijk van Nederland. De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi was ook te gast bij de parlementszitting met Bouterse, die in Nederland nog een celstraf moet uitzitten wegens drugshandel.

In zijn toespraak stelde Bouterse dat „de tijd van ontwikkelingshulp voorbij is”. „Suriname zal de wijde wereld intrekken en zijn eigen ontwikkelingsrichting bepalen.” Hij merkte op dat niet meer gekeken zal worden naar wat koloniale machten het land misdaan hebben.

Bouterse vindt zichzelf het levende voorbeeld van hoe mensen verguisd kunnen worden. „Er is getracht mensen om te kopen, hem te vermoorden, er is een vuile oorlog gefinancierd, valse getuigenissen zijn afgelegd. En na een tijdje vertellen ze zelf wat ze gedaan hebben.” Bouterse doelde hiermee op de invasieplannen die Nederland in 1986 had.

Bouterse zei dat er niets zal veranderen in de houding van Suriname ten opzichte van Nederland. Suriname zal zich volgens hem niet laten ophouden door Nederland.

In Suriname begon het feest om 6 uur ‘s ochtends met saluutschoten. In Paramaribo was een defilé, waaraan Brazilië, China en Frankrijk meededen. De Brazilianen gaven een vliegshow.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer