Wilders zwijgt nog over lot PVV’er Lucassen
DEN HAAG (ANP) – PVV-leider Wilders heeft nog tijd nodig om een besluit te nemen over zijn in opspraak geraakte fractiegenoot Eric Lucassen. Voor de camera’s van RTL en NOS zei Wilders vrijdag dat hij druk bezig is gesprekken te voeren en feiten te verzamelen. „Dat kan nog even duren”, aldus de PVV-leider.
Premier Rutte wilde vrijdag niet ingaan op de kwestie bij de PVV. Hij vindt het een interne zaak maar zei wel dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Wilders met een goede oplossing komt. Volgens Rutte zijn er binnen elke politieke partij weleens moeilijke kwesties. „En dan helpt het niet als voorlieden van andere partijen commentaar leveren.”
De zaak kan wel een probleem worden voor zijn kabinet van VVD en CDA, omdat de PVV als gedoogpartij de coalitie aan een nipte meerderheid van 76 zetels helpt. Als Lucassen uit de PVV-fractie wordt gezet maar zijn Kamerzetel niet opgeeft, vervalt die meerderheid. Dan is het afwachten hoe Lucassen als eenling stemt.
Lucassen blijkt in 2002 als militair te zijn veroordeeld voor het plegen van ontucht met twee ondergeschikten. Ook meldden voormalige buren van hem in Haarlem aangiften te hebben gedaan wegens bedreigingen en intimidatie. Dat gebeurde tussen 2006 en 2009.
Wilders betreurt de negatieve publiciteit. Hij zei dat hij er zorgvuldig mee aan de slag is en zijn best doet om alles boven tafel te krijgen. Verder gaf hij geen toelichting. Donderdagavond en vrijdag heeft hij urenlang overleg gevoerd in het Tweede Kamergebouw met Lucassen en andere PVV’ers. Wilders wilde niet zeggen of hij Lucassen heeft gevraagd zijn zetel op te geven.
Mocht Lucassen wel de Tweede Kamer uitgaan, dan heeft hij recht op twee jaar wachtgeld. Dat komt omdat hij langer dan drie maanden in de Kamer zit. In juni trad de Kamer aan. In het eerste jaar zal hij dan 80 procent van de schadeloosstelling krijgen en in het tweede jaar 70 procent, zei een woordvoerder van de Kamer.
Het salaris van Kamerleden wordt schadeloosstelling genoemd en bedraagt ruim 7300 euro per maand. Het wachtgeld kan maximaal zes jaar duren, afhankelijk van het Kamerlidmaatschap. Nieuw is dat de Kamerleden voor het eerst een sollicitatieplicht hebben als zij het parlement verlaten.