Buitenland

Politie in actie tegen activisten Gorleben

GORLEBEN (ANP/DPA) – De Duitse politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag blokkades tegen het transport van kernafval naar de tijdelijke opslag Gorleben ongedaan gemaakt. De politie heeft onder meer een zwaar betonblok op het traject, waaraan actievoerders zich hadden vastgeketend, weggehaald.

9 November 2010 07:16Gewijzigd op 14 November 2020 12:26
Foto EPA
Foto EPA

Een politiewoordvoerder zei dinsdagmorgen dat alle betogers zijn verwijderd uit de straten die later moeten worden bereden door elf vrachtwagens met nucleaire lading.

Een goederentrein met kernafval vertrok vrijdag vanuit Frankrijk. Demonstranten blokkeerden de rails sindsdien diverse keren op verschillende plaatsen. Daardoor heeft het transport een enorme vertraging opgelopen.

Het nucleaire afval bereikte maandag per spoor de Duitse gemeente Dannenberg. Daar is het nucleaire afval overgeladen op vrachtwagens om over de weg te worden vervoerd. Dat traject is 20 kilometer lang. Een politiewoordvoerder stelde dat er nog geen tijdstip bekend is voor het vertrek van de vrachtwagens. „Tijd is geen factor”, aldus de zegsman.

Het is het elfde transport van nucleair afval vanuit Frankrijk naar Gorleben in dertig jaar tijd. Het protest tegen de opslag van kernafval in Duitsland is toegenomen sinds de Duitse regering in september aankondigde dat de zeventien kerncentrales in het land twaalf jaar langer energie zullen produceren.

Greenpeace wil dat alle kerncentrales worden gesloten. Volgens de organisatie is er genoeg windenergie, zonne-energie en waterkracht om in onze energiebehoefte te voorzien. Het afval dat naar Gorleben wordt vervoerd, is volgens de organisatie nog 240.000 jaar radioactief. Zij spreekt van een zeer gevaarlijk transport, dat elf keer de hoeveelheid radioactief materiaal vervoert dan bij de ramp in 1986 in Tsjernobyl is vrijgekomen. Ook komt er volgens de milieubeweging straling uit de containers, die kankerverwekkend kan zijn.

Greenpeace heeft liever dat het afval bovengronds wordt opgeslagen dan ondergronds zoals in Gorleben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer