Wat is het verschil tussen de kinderbijslag en de kindertoeslag?
Voor een gezin met kinderen rijzen de kosten al snel de pan uit. Gelukkig zijn de zaken voor zulke gezinnen in Nederland goed geregeld. De overheid ondersteunt je als je kinderen krijgt met allerlei financiële voordelen. Omdat de uitvoering van deze regelingen bij verschillende instanties ligt, is de verwarring daarover groot.
Want wat is het verschil tussen kinderbijslag en kindertoeslag? Hoe zit het met belastingaftrek? Hoe vraag je een toeslag precies aan?
De kinderbijslag is de bekendste regeling. Daarbij krijgen alle ouders vier keer per jaar per kind een zak geld. Het bedrag (voor kinderen geboren na 1995) is alleen afhankelijk van de leeftijd: hoe ouder het kind, hoe meer geld. De uitbetaling wordt verzorgd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De aanvraag gaat automatisch als je aangifte doet van een kind bij de gemeente.
De kindertoeslag (tegenwoordig: kindgebonden budget) is een extra uitkering boven op de kinderbijslag. Belangrijk verschil: bij het budget hangt de hoogte niet af van de leeftijd van de kinderen, maar juist van het aantal kinderen.
Aangezien het bedrag ook is gebaseerd op het gezamenlijke inkomen, verschilt het bedrag bij ouderparen enorm. Sommigen krijgen vrijwel niets, anderen de volle pond van 1000 euro (bij één kind). Het kindgebonden budget gaat in de toekomst waarschijnlijk de kinderbijslag volledig vervangen. De verantwoordelijke instantie, de Belastingdienst, keert het automatisch uit.
Als laatste kunnen bepaalde kindgebonden kosten soms van de belasting worden afgetrokken.
www.kinderbijslag.org voor precieze bedragen.