Groen & duurzaamheid

Laat leliebol niet uitdrogen

Het is weer bollentijd. Op verschillende plaatsen worden bollenmarkten gehouden en ook in tuincentra zijn de bollen volop aanwezig.

Noor de Graaf
24 September 2010 18:27Gewijzigd op 14 November 2020 11:54
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Leliebollen worden meestal pas in het vroege voorjaar met de zomerbloeiende bolgewassen aangeboden, maar het is beter om ze in herfst en de winter te planten. Leliebollen, maar ook andere bolgewassen, drogen sterk uit tijdens de droge verkoop. Koop ze daarom vroeg en plant ze direct na aanschaf.

Als het nog mooi nazomerweer is, denk je er niet direct aan bollen te kopen die pas volgend jaar in bloei komen. Maar een veelvoorkomend euvel bij bolgewassen is dat ze te laat worden geplant en daardoor te veel zijn uitgedroogd. Bollen zijn overlevingsorganen waarin nieuwe spruiten aanwezig zijn, omgeven door voedingsstoffen, die als de tijd daarvoor gunstig is uitgroeien en tot bloei komen.

Gedurende de verkoopperiode en daarna, zolang ze nog niet geplant zijn, gaat hun ademhaling en verdamping door. De temperatuur is dan hoger dan gewenst. Dit betekent dat ze hun reserves aan voeding en vocht verbruiken. Het is voor de bollen een uitputtingsslag. Wanneer ze vroeg worden geplant, kunnen ze snel wortels maken, waardoor ze hun vochtreserves kunnen aanvullen.

Plant sneeuwklokjes, winterakonieten, anemonen, maar ook krokussen zo vroeg mogelijk. Kan dat niet, bewaar ze dan op een zo koel mogelijke plaats waar ze niet uitdrogen.

Ook leliebollen hebben, doordat ze open zijn, veel te lijden van uitdroging tijdens de droogverkoop. Soms worden ze verpakt met wat houtmot, vermiculiet of turfstrooisel, maar dit beschermt onvoldoende. Daarom is het zaak ze zo snel mogelijk te planten. Als dit niet kan, bewaar ze dan in droog zand of turfstrooisel op een koude plaats.

Lelies zijn prachtige tuinplanten. Het assortiment is de laatste jaren enorm uitgebreid, maar hun populariteit als tuinplant is daardoor niet toegenomen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is ongetwijfeld het leliehaantje. De vieze larven van dit kleine, oranje kevertje kunnen in korte tijd de planten kaalvreten, maar ook volwassen dieren vreten gaten in de bladeren. Nu zijn er allerlei middelen om de planten te beschermen, maar die dien je in te zetten voordat het een plaag is. De beste methode voor lelieliefhebbers is om zodra de spruiten 10 tot 20 centimeter boven de grond staan, ze dagelijks te controleren op de aanwezigheid van de kevertjes en die te vangen.

Koop leliebollen zo vroeg mogelijk en plant ze direct. Als het niet vriest, kunnen de bollen de gehele winter worden geplant. Vraag bij het koopadres wanneer ze geleverd worden, om ze zo snel mogelijk in huis te hebben. Er zijn soorten die alleen onder aan de bol wortels vormen, maar andere doen het ook aan het stengelgedeelte boven de bol. De laatste moeten dieper worden geplant. Lees daarom de instructies op de verpakking.

Lelies houden van een lichte zonnige plaats en een voedzame, vochtige grond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer