Experts bezorgd over resistente bacterie
LONDEN – Britse experts maken zich zorgen over een resistente bacterie die steeds vaker in ziekenhuizen opduikt. Zelfs de sterkste antibiotica kunnen er niet tegen op. Vermoedelijk brachten mensen de bacterie mee naar huis nadat ze in India of Pakistan plastische chirurgie hadden ondergaan.
Dat meldde de BBC woensdag. De bacterie maakt een enzym met de naam NDM-1 aan en heeft tot nog toe tot vijftig mensen in Groot-Brittannië ziek gemaakt. Een aantal van hen zou door de bacterie zijn overleden. De bacterie zou ook al in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nederland zijn opgedoken.
Volgens directeur Roel Coutinho van het Centrum infectieziektebestrijding, onderdeel van het RIVM, vormt de bacterie in Nederland „een klein probleem”, dat wel zorgvuldig in de gaten moet worden gehouden. Bij zijn weten is er tot nu toe één patiënt geweest die besmet was met de bacterie. Hij zegt niet te weten hoe het met de persoon is afgelopen. In principe moet een patiënt de bacterie op eigen kracht zien te overwinnen. Als mensen al zwak zijn door andere ziekten, is de kans op overlijden erg groot, aldus Coutinho. De verspreiding van de bacterie is volgens hem moeilijk te stoppen.
NDM-1 kan leven in verscheidene soorten bacteriën. De vrees is dan ook dat het enzym een thuis vindt in een bacterie die snel over te dragen is tussen mensen. Dat zou volgens de experts een wereldwijd probleem opleveren. omdat dit de werking van antibiotica ernstig kan hinderen.
Onderzoekers bekeken de Britse gevallen en ontdekten dat de bacterie zich in ziekenhuizen al van patiënt tot patiënt wist te verspreiden. In zeker een van de gevallen was sprake van resistentie tegen alle soorten antibiotica. Veel andere gevallen waren nog wel te behandelen.
De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens de wetenschappers „duidelijk en angstaanjagend.”
Om een uitbraak tegen te gaan moeten de patiënten met de bacterie direct worden opgespoord en in quarantaine worden geplaatst. Daarnaast zijn er snel nieuwe medicijnen nodig.