Op Domplein hoort geen Toren van Babel
Een stichting wil in 2013 beginnen met de herbouw van het middenstuk van de Domkerk in Utrecht (RD van woensdag). Peter Klusener en Bram Schriever geven namens de gebruikers van de kerk aan weinig te zien in te plannen.
De Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk 2013 wil het in 1674 verwoeste middenschip van de Domkerk weer opbouwen. Ook in de vorige eeuw rezen er geregeld plannen om het middenstuk van de kerk te herbouwen. Om verschillende redenen zijn deze echter nooit ten uitvoer gebracht.
Waar gaat het om? Spreken we van de herbouw van het middenschip of van de herbouw van de Domkerk? Het maakt nogal een verschil. Van Dale omschrijft de kerk als „een aan de openbare christelijke eredienst gewijd gebouw.” Bij alle discussies over het herbouwen van het schip van de kerk lijkt er met de functie van de kerk als religieuze ruimte weinig rekening gehouden te worden. Tot nu toe is er geen sprake van herbouw van een kerk als plaats waar mensen God en elkaar ontmoeten en die door haar vormgeving en inrichting een liturgische functie heeft.
Verbazend is het ook dat er steeds weer gesproken wordt over de herbouw van de kerk, in welke vorm dan ook, zonder dat er serieus overleg is met de gebruikers en de eigenaar van de kerk. In de kerk, die eigendom is van de protestantse gemeente Utrecht, huist het Citypastoraat Domkerk. Het Citypastoraat is een actieve, open en gastvrije gemeente voor stad en regio die haar kerk al bijna 25 jaar dagelijks openstelt en onlangs met Pinksteren haar 40-jarig bestaan vierde.
Een grotere ruimte om God en mensen te huisvesten heeft zij niet nodig. Het zou de kerk mogelijk meer naar binnen richten, terwijl Citypastoraat Domkerk het Domplein ziet als plaats waar kerk en stad elkaar ontmoeten. Het plein daagt de kerk uit om buiten de muren van de kerk te treden. Het Domplein is een plein waar geloof, kunst, cultuur en wetenschap elkaar ontmoeten.
Het moge duidelijk zijn dat de protestantse gemeente Utrecht en Citypastoraat Domkerk niet staan te trappelen om terug te gaan in de tijd door een nieuwe Toren van Babel te bouwen. Hun eerste opdracht is om als kerkelijke gemeenschap present te zijn in de stad zowel binnen als buiten de kerkmuren.
Natuurlijk zijn ook wij actief betrokken en denken wij in allerlei kerkelijke en cultuurhistorische kringen mee om de (kerkelijke) historie van Utrecht levend te houden. Dit daagt ons uit om op een creatieve en vernieuwende wijze vorm te geven aan de relatie tussen kerk en stad. We doen dit met het oog op de toekomst van stad en kerk.
Met alle plannenmakers wordt het de komende jaren in ieder geval druk op het Domplein!
De auteurs zijn respectievelijk voorzitter van de algemene kerkenraad van de protestantse gemeente Utrecht en voorzitter van de kerkenraad van Citypastoraat Domkerk.