Hoger beroep tegen vonnis inzake ramp legionella
De Consumentenbond blijft opkomen voor de slachtoffers van de legionellaramp van 1999 op de Westfriese Flora. De bond gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in deze zaak.
De rechtbank in Alkmaar wees in december de eis van de Consumentenbond af om de Stichting Westfriese Flora en de Nederlandse Staat aansprakelijk te stellen.
De Consumentenbond had in 2000 een rechtszaak tegen deze twee partijen en tegen twee bubbelbadstandhouders aangespannen. De bond kreeg van de rechter wel gelijk in het geval van de standhouders. Zij werden aansprakelijk gesteld voor de legionella-uitbraak. De Consumentenbond vindt evenwel dat de Stichting Westfriese Flora en de Nederlandse Staat ook verantwoordelijk zijn voor de ramp, waarbij 32 mensen overleden en 200 mensen ziek werden.
De bubbelbadstandhouders hebben tegen het vonnis eveneens hoger beroep aangetekend.
Vier jaar geleden raakten 242 bezoekers van de bloemententoonstelling de Westfriese Flora in Bovenkarspel besmet met de legionellabacterie, die in twee bubbelbaden werd aangetroffen. De Consumentenbond vindt dat de standhouders schuld hebben. Zij hadden moeten weten welke risico’s verbonden zijn aan het gebruik van bubbelbaden en ze hebben te weinig gedaan om een uitbraak te voorkomen.
In de ogen van de bond zijn ook de Flora en de staat verantwoordelijk. Zo hield de Flora te weinig toezicht op de veiligheidsmaatregelen die standhouders troffen. Bovendien negeerde zij een waarschuwing van een bezoeker over de risico’s van het gebruik van warm water in de tentoongestelde bubbelbaden.
De staat verzuimde volgens de bond tijdig de juiste wettelijke eisen op te stellen. Hoewel er strenge eisen gelden voor bubbelbaden die in zwembadinrichtingen staan opgesteld, gelden die eisen niet voor bubbelbaden die tentoongesteld worden op consumentenbeurzen.
De Consumentenbond besloot na overleg met de Stichting Veteranenziekte, die de slachtoffers vertegenwoordigt, en advocaat J. Beer het hoger beroep in te stellen. Omdat ook de standhouders in beroep zijn gegaan, krijgen de slachtoffers nog steeds de financiële schade (2 miljoen euro) niet vergoed.
De Stichting Westfriese Flora, die onder de naam Holland Flowers Festival is verdergegaan, zegt niet verbaasd te zijn over het beroep van de Consumentenbond. „Dat hadden we wel verwacht”, zei een woordvoerder. „We hebben de slachtoffers geen schikking aangeboden, omdat we niet aansprakelijk zijn gesteld. Het ministerie van VWS heeft enkele jaren geleden wel aan enkele slachtoffers smartengeld uitgekeerd.”