Stijgende zorg om longziekte in Hongkong
In Hongkong stijgt de bezorgdheid over de mysterieuze longziekte SARS. Het aantal besmettingen is daar maandag verdubbeld. Minister Yeoh Eng-kiong van Gezondheidszorg sprak van een alarmerende situatie.
Met twee sterfgevallen in Canada is het totale aantal doden op negen gekomen. In Hongkong is nu sprake van bijna honderd ziektegevallen, het merendeel medisch personeel dat in contact is gekomen met zieke patiënten. De ziekte is een atypische longontsteking (met andere dan de klassieke symptomen) en uit zich in hoge koorts, kou, hoesten en ademhalingsproblemen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO deed zaterdag een ernstige waarschuwing uitgaan voor de ziekte, waarvan nog onduidelijk is of het om een virale of een bacteriële infectie gaat. Het was de eerste wereldwijde WHO-waarschuwing in tien jaar.
De ziekte kon maandag bij twee mogelijke gevallen in Zwitserland niet worden vastgesteld, aldus de gezondheidsautoriteiten. Beide patiënten waren onlangs in Azië geweest. In een ziekenhuis in de Sloveense hoofdstad Ljubljana ligt een vrouw die mogelijk SARS heeft. Ook in Australië is de ziekte mogelijk doorgedrongen.
Wereldwijd zijn al enkele honderden mogelijke ziektegevallen gemeld. De meeste patiënten komen uit Aziatische landen als China, Indonesië, de Filipijnen en Thailand. In Hongkong, Vietnam (46 gevallen) en Singapore (21 gevallen) liggen 150 mensen in quarantaine. Een Vietnamese verpleegster overleed zaterdag aan de longziekte.
De ziekte is vermoedelijk Vietnam binnengebracht door een Chinees-Amerikaanse zakenman die er op 24 februari op bezoek was. In Canada is het aantal ziektegevallen gestegen tot tien. Dit weekeinde overleed een verpleegster in Hanoi, het tweede sterfgeval in Azië. Een Amerikaanse zakenman, die deze verpleegster had verzorgd, stierf donderdag in Hongkong.
Een geval in de Duitse stad Frankfurt was zaterdag het eerste in Europa. Een arts en zijn schoonmoeder werden daar uit het vliegtuig gehaald. Hij had in Singapore SARS-patiënten behandeld. De twee verblijven nog steeds in quarantaine.
Luchthavens, vliegmaatschappijen en gezondheidsautoriteiten nemen wereldwijd maatregelen om verspreiding van SARS (Servere Acute Respiratory Syndrome) te voorkomen. Zo wordt overal uitgekeken naar mogelijke slachtoffers. Veel landen, zoals Zuid-Korea, Singapore en Taiwan, hebben de bevolking opgeroepen geen onnodige reizen naar Aziatische landen te maken.
Gezondheidsautoriteiten over de hele wereld proberen de ziekte de baas te worden. De WHO maakte maandag bekend dat er vermoedelijk geen verband bestaat tussen de atypische longontsteking in Hongkong en Singapore en een eerdere epidemie in het zuiden van China. Een WHO-team gaat binnenkort naar China om de oorzaak van de longziektes in de zuidelijke provincie Guangdong (die grenst aan Hongkong) te onderzoeken. Sinds half februari hebben zich daar 305 gevallen voorgedaan.