Nood en deugd
Wilders blijft verrassen. Velen gingen er voetstoots van uit dat de komende gemeenteraadsverkiezingen de volgende kans voor de PVV zouden zijn om zich breed te maken, een kans die de partij met beide handen zou aangrijpen. Maar Wilders laat het afweten. Slechts in twee plaatsen, Den Haag en Almere, doet hij mee aan de stembusgang.
Zijn politieke tegenstanders laten hier en daar wat krokodillentranen. Héél jammer vinden ze het dat ze de strijd niet aan kunnen gaan met hun geliefde vijand. En héél sneu voor het electoraat van de PVV.De vraag wat Wilders tot zijn besluit dreef, is niet zo moeilijk te beantwoorden. In dit geval kunnen we hem gemakkelijk op zijn woord geloven. Angst voor herrie in de tent lijkt het voornaamste motief te zijn om de pas in te houden. Zoals steeds weer blijkt, heeft de PVV-leider veel geleerd van het LPF-debâcle. Zijn grootste angst is dat de succesvolle opmars van zijn beweging gestuit wordt door affaires en interne ruzies, veroorzaakt door types van twijfelachtig allooi.
Vandaar dat hij zijn Kamerfractie zorgvuldig heeft gescreend op loyaliteit en volgzaamheid. Vandaar dat hij van zijn PVV geen democratische partij maakt, maar alle touwtjes zelf in handen houdt. Vandaar dat hij alleen aan verkiezingen deel wil nemen als hij zeker is van de beschikbaarheid van betrouwbare volksvertegenwoordigers. Het risico dat hij met het laten lopen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn eigen achterban voor het hoofd stoot, neemt hij blijkbaar op de koop toe.
De inschatting van Wilders dat het met de teleurstelling van zijn kiezers zo’n vaart niet loopt, zou weleens een juiste kunnen zijn. Zelf deed hij er zaterdag alles aan van de nood toch vooral een deugd te maken. Het was geen angst maar wijs, voorzichtig beleid dat hem ertoe bracht van deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 af te zien. PVV-kiezers lijken, gezien tal van reacties op internet, die redenering over te nemen: een verstandige zet van hun grote baas.
En wie de geschiedenis een beetje kent, weet dat kiezers nergens zo’n grote domper van krijgen als van ruzie binnen hun eigen partij. Dat ergert hen gewoonlijk meer dan het feit dat zij één keer niet op hun favoriete club kunnen stemmen.
Rest de vraag waarom Wilders dan wel in Den Haag en Almere meedoet. Dat hij alleen hier betrouwbare vertegenwoordigers heeft gevonden, kan niet de enige reden zijn. Wellicht wil hij in deze steden bewijzen dat hij wel degelijk in staat is om ook lokale verkiezingen te winnen. Het zijn qua bevolkingssamenstelling plaatsen waar voor hem veel potentiële kiezers zitten. Niet voor niets waren Den Haag en Almere de eerste steden waar de Centrumdemocraten destijds raadsleden verwierven.
En misschien is het wel waar, zoals links en rechts wordt gefluisterd, dat ook wraakmotieven een rol spelen. Het is immers opmerkelijk dat de uitgekozen steden Den Haag en Almere beide een burgemeester hebben, respectievelijk Van Aartsen en Jorritsma, die lid zijn van de VVD, de partij met wie Wilders nog een appeltje te schillen heeft?