Buitenland

„Griep gebruikt om evolutie te promoten”

„De Mexicaanse griep wordt ten onrecht aangegrepen om evolutie te promoten”, aldus de Australische wetenschappers Carl Wieland en David Catchpoole deze week in het tijdschrift Journal of Creation.

5 June 2009 20:51Gewijzigd op 14 November 2020 08:04

De wetenschappers reageren daarmee onder meer op het artikel ”Varkensgriep is evolutie in actie” in het tijdschrift Live­Science. Daarin schrijft hoofd­redacteur Robert Roy Britt: „Sommige mensen pogen gaten te schieten in de evolutietheorie, een van de meest solide theorieën in de wetenschap. Voor hen bestaat evolutie niet, dus er kan ook geen nieuw griepvirus ontstaan. Zij hoeven dus niet bang te zijn voor de Mexicaanse griep, want voor hen bestaat die niet.”Ook in de Huffington Post troffen ze dergelijke zinsneden aan. „Hoeveel christenen rennen naar de dokter om antigriep­medicijnen? Als ze dat doen, verloochenen ze het creationisme. Het Mexicaanse griepvirus is immers evolutie recht voor je neus.” Het creationisme zou volgens die krant „alle realiteit verwerpen.” En een komiek spotte: „Creationisten komen wel terugkruipen naar de wetenschap als ze Tamiflu nodig hebben.”

Wieland en Catchpoole ontkennen het belang van experimentele en medische wetenschap juist niet. Ze ageren slechts tegen de onbewezen claims van de evolutietheorie.

De creationisten bevestigen dat virussen snel kunnen veranderen. „Noach heeft echt niet alle virussen die tegenwoordig mensen infecteren, meegenomen in zijn ark.” Ze stellen dat de veelheid aan hedendaagse virussen door mutaties is ontstaan. Zo is het mazelenvirus oorspronkelijk afkomstig van een hond, het hiv-virus van een aap.

„Dit is echter een ander soort evolutie dan wat wetenschappers normaal onder evolutie verstaan”, menen de Australiërs. Ze onderscheiden de bewezen micro-evolutie van wolf tot poedel van de onbewezen macro-evolutie tussen soorten, zoals die van moleculen tot de eerste mens.

„Bovendien is een virus geen vorm van biologisch leven. Er kan dus niet eens sprake zijn van evolutie. Virussen hebben een cel van een ander organisme nodig om zich te kunnen voortplanten.” Ze merken op dat ook evolutionisten dat beamen.

Wieland en Catchpoole concluderen dat bij het Mexicaanse griepvirus slechts een mutatie heeft plaatsgehad, en geen evolutie.

http://creation.com/swine-flu-is-it-evidence-of-evolution

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer