„Justitie gebruikt te vaak religieuze stereotypen”
Politie en justitie in Nederland richten zich veel te algemeen op etnische en religieuze minderheden bij de bestrijding van criminaliteit en terrorisme.
Dat staat in een rapport van het Open Society Justice Initiative (OSJI), dat dinsdag is uitgebracht.In het rapport wordt geconcludeerd dat de opsporingsdiensten veelvuldig gebruikmaken van etnische en religieuze stereotypen. „Hiermee brengt men juist schade toe aan pogingen om criminaliteit en terrorisme effectief te bestrijden”, concludeert de organisatie, die de internationale ontwikkelingen van rechtshandhaving volgt vanuit het oogpunt van mensenrechten.
De ter discussie gestelde methode komt volgens het OSJI het meest voor als politie en justitie een beslissing moeten nemen over wie moet worden aangehouden. De werkwijze is na de moord op Theo van Gogh ontwikkeld om potentiële terroristen te identificeren. Probleem is dat politie en justitie zich daarbij te veel richten op een zeer brede groep moslims die zich keurig aan de Nederlandse wet houden, stelt directeur James Goldston van het OSJI op basis van het onderzoek.
„Het surveilleren door Nederlandse moslimgemeenschappen heeft tot gevolg gehad dat die zich van de maatschappij vervreemd voelen en zelfs in angst leven. Het systeem, dat een aantal indicaties gebruikt om tekenen van radicalisering door moslims te herkennen, heeft mensen in groepen ingedeeld die niets te maken hebben met eigenschappen van een potentiële terrorist”, aldus Goldston.
„Nederlandse politici zouden dit moeten veroordelen en oproepen tot juist meer samenwerking tussen etnische en religieuze minderheden enerzijds en politie en justitie anderzijds”, meent hij. „De huidige praktijken vervreemden niet alleen de gemeenschappen waarmee men juist moet samenwerken om terrorisme te bestrijden, men ondermijnt hiermee juist pogingen om tot een effectieve terrorismebestrijding te komen.” Volgens het OSJI maken minderheidsgroeperingen in heel Europa melding van discriminerende behandeling van politie en justitie.