Opinie

Scheepsgrootte

”In crisistijd is een schip nooit te groot”, aldus een kop in RD 6-4. In principe is op dit artikel nogal wat aan te merken. Het is wel zo dat in verhouding een groot schip zowel in bouw als in exploitatie goedkoper is. Maar dan moet het wel volgeladen zijn.

15 April 2009 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 07:43

Genoemd megaschip kan 14.000 containers van 20 voet vervoeren. Maar dan moeten er 14.000 containers van A naar B aangeboden worden. Zoiets is op dit ogenblik meestal lang niet het geval, blijkens de geruchten over het containervervoer in bijvoorbeeld Rotterdam. Gevolg: een rederij moet óf een kleiner schip charteren, óf dat megaschip met minder lading bevrachten. Dat laatste is natuurlijk heel oneconomisch. Bovendien is (dat geeft de auteur zelf al aan) een dergelijk groot schip weinig flexibel, omdat het altijd aan grote havens gebonden is. Het is over het algemeen zo dat in een economisch goede periode een groot schip economisch beter is, maar in een crisistijd gaat een kleiner schip het economisch winnen. In de zeevaart, maar naar verhouding ook in de binnenvaart. Ook zouden er elke week wel rederijen omvallen, omdat er minder vracht is en de tarieven gehalveerd zijn. Dat laatste klopt, maar gelukkig is het hier nog niet zo dat er elke week rederijen omvallen. En verder, waar baseert de auteur zijn uitspraak op dat de grote rederijen de crisis beter kunnen doorstaan? Ik heb in zo’n halve eeuw in de scheepvaart economisch goede en slechte tijden meegemaakt. Maar ik heb in mindere economische tijden grote rederijen teniet zien gaan, terwijl particulieren en kleine rederijen hun hoofd boven water hielden. In de zeevaart én in de binnenvaart.G. Kornet

Richter 1

4251 DA Werkendam

„Publiekelijk werd erkend dat de geschiedenis van Spanje aantoont dat het protestantse geloof niet vreemd is aan de Spaanse identiteit”, zo doet prof. dr. H. Jochemsen in RD 3-4 verslag van het in Spanje gehouden congres over de Reformatie en de vrijheden in Europa. Het protestantisme is echter wel degelijk vreemd aan de Spaanse geschiedenis en cultuur. De aanzet van de Hervorming in de zestiende eeuw was veelbelovend, maar de inquisitie heeft alle sporen ervan grondig uitgewist. Daaraan kunnen de welwillende woorden van de door Jochemsen genoemde directeur-generaal voor de relaties met de religies van het Spaanse ministerie van Justitie niets veranderen. Bovendien is er reden om te twijfelen aan de bedoelingen van deze ambtenaar, woordvoerder van de socialistische en antiklerikale regering van José Luis Rodríguez Zapatero. Het doel van Zapatero is geen plurale, maar een volstrekt seculiere samenleving. Zijn successen op het terrein van de nieuwe ethiek, homohuwelijk, vrije seksualiteit en verruiming voor de abortuspraktijk, worden gevierd als nederlagen van de Rooms-Katholieke Kerk. Protestanten doen er goed aan zich niet te laten paaien door dit antiklerikalisme, dat vijandig staat tegenover alle vormen van het christendom. Het dilemma is dat verdere verzwakking van de RK-Kerk alleen ten goede komt aan het secularisme en verdere gelijkberechtiging van de verschillende godsdiensten alleen voordelig is voor de islam. Waar ligt het voordeel voor de protestanten? In plaats van traditiegetrouw zich te distantiëren van het rooms-katholicisme, vraagt de huidige situatie om samen met de katholieken de waarden van het christendom te verdedigen tegen de regering. Dit is afgelopen weken gebeurd in de demonstraties tegen de op stapel staande abortuswet.

Drs. Berend Coster

C./ Rovelló, 17

08471 Vallgorguina

Spanje

De ziekte van Lyme (RD 4 4, Magneet), dit kleine onderkruipertje, kan je doodziek maken (ooit geweten dat het de grootste vijand van een gazelle is?). Maanden liep ik te sukkelen, moe, ziek, benauwd, akelig, pijn. Na vele bezoeken aan het ziekenhuis zocht ik hulp bij een zeer bekwaam arts in onze kerkelijke gemeente. Na onderzoek was zijn reactie: Vraag een ”second opinion” in het AMC. Mijn longarts zag er helemaal niets in. En als ik Máxima was? Hij rolde bijna van z’n stoel. In Amsterdam zijn ze drie dagdelen allerhartelijkst aan het werk geweest. Uitslag: Borrelia-infectie. Alsof het licht aanging: de tekenbeet, opgelopen in het bos zo’n twee jaar ervoor! Drie maanden kreeg ik doxycycline, in overleg met de huisarts. Elk tabletje heb ik biddend ingenomen. De Heere hoorde, en ik ben weer die ik was.

Mevr. I. Plaisier

Van Elkstraat 60

3342 VN Hendrik-Ido-Ambacht

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer