CU-jongeren werken samen met moslims
PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, gaat komend jaar onderzoek doen naar de politieke overeenkomsten tussen christenen en moslims. Ook gaat PerspectieF gedurende een jaar regelmatig in gesprek met Argan, een organisatie van moslimjongeren.
Dat kondigde PerspectieF-voorzitter IJmert Muilwijk gisteren aan bij de presentatie van een onderzoek onder christelijke en islamitische jongeren.Uit het onderzoek blijkt dat jongeren uit de ChristenUnie-achterban nauwelijks contact hebben met moslims. Desondanks hebben ze wel een negatief beeld van islamieten. Bijna een kwart van de ondervraagden vindt dat er te veel moslims zijn in Nederland. Ongeveer een derde vindt moslims een bedreiging voor de Nederlandse cultuur. Muilwijk is verbaasd over die resultaten: „Het is opmerkelijk dat een bepaalde groep christenjongeren weinig contact heeft met moslims, maar hen gelijktijdig wel als bedreiging ervaart. Ze hebben een mening over een groep die ze niet kennen. Kritisch zijn mag, maar het moet wel ergens op gebaseerd zijn.”
Moslimjongeren denken positiever over christenen. Een derde van de ondervraagden is het eens met de stelling dat christelijke Nederlanders dichter bij hen staan dan niet-gelovigen. Driekwart meent dat samenwerking tussen christenen en moslims kansen biedt.
PerspectieF en Argan grijpen het onderzoek aan om met elkaar in contact te blijven. „We willen kijken wat de politieke overeenkomsten tussen christenen en moslims zijn, in plaats van steeds de verschillen te benadrukken”, aldus Muilwijk. De komende tijd gaan de organisaties in kaart brengen welke politieke thema’s zich lenen om gezamenlijk verder uit te werken.
Arganwoordvoerder Mohamed Azahaf denkt dat het contact tussen beide jongerenorganisaties kan helpen „om echt iets te doen aan de kloof tussen moslims en christenen.”