Visserijgemeenten boos op Greenpeace
Het Bestuurlijk Platform Visserij heeft door middel van een open brief aan Greenpeace zijn verontwaardiging geuit over het storten van grote rotsblokken in zee. Deze actie van de milieuorganisatie, met als doel het bewust hinderen van de visserij, werkt volgens het platform contraproductief.
Actievoerders van Greenpeace hebben de blokken graniet in de Noordzee gestort ten noordoosten van Groningen. Doel hiervan is het hinderen van de bodemvisserij in dit natuurgebied.Het Bestuurlijk Platform Visserij vertegenwoordigt gemeenten in zes provincies die met de Noordzeevisserij te maken hebben. In de open brief aan de directie van Greenpeace zegt het platform onaangenaam verrast te zijn door de eenzijdige actie die gericht is tegen de visserij en roept Greenpeace op de actie onmiddellijk te beëindigen en de rotsblokken te verwijderen.
Vooral het tijdstip van de actie van Greenpeace vindt het Bestuurlijk Platform Visserij onbegrijpelijk. „Greenpeace zou op de hoogte moeten zijn van de ontwikkelingen binnen de visserij”, aldus het platform.
De sector is juist bezig met allerlei maatregelen. Naast innovaties om te komen tot een duurzaam toekomstperspectief voor de sector, heeft er overleg plaats met organisaties als het Wereld Natuur Fonds en Stichting Noordzee. Dit heeft geresulteerd in een maatschappelijke overeenkomst die op 5 juni is getekend. Daarin erkent de visserijsector het belang van beschermde gebieden en de noodzaak om als sector te verduurzamen. De actie van Greenpeace staat naar de mening van het Bestuurlijk Platform Visserij in schril contrast met deze ontwikkelingen.
Het platform is verbaasd dat Greenpeace niet participeert in de oplossingsgerichte besprekingen en eenzijdig overgaat tot actie met als doel de visserij bewust te hinderen. Verder benadrukt het Bestuurlijk Platform Visserij dat er aan de actie grote veiligheidsrisico’s verbonden zijn voor de vissers.