Strijd rond comapatiënte Italië gaat door
Het Italiaanse parlement, bisschoppen en de prolifebeweging proberen het overlijden van een comapatiënte te verhinderen. Maar een neuroloog belooft de stekker eruit te trekken.
De voorzitter van de Italiaanse Senaat heeft donderdag de vaste onderzoekscommissie constitutionele zaken gevraagd om uit te zoeken of het hof van beroep in Milaan in zijn uitspraak in de zaak-Englaro buiten zijn boekje is gegaan. De beroepsinstantie bepaalde tien dagen geleden dat de voedingsbuis waarmee comapatiënte Eluana Englaro in leven wordt gehouden, mag worden verwijderd.Het verzoek van de Senaatsvoorzitter werpt een obstakel op voor de vader van de 37-jarige vrouw en een bevriende medicus, neuroloog Carlo Alberto Defanti, die vrijdag in dagblad la Repubblica verklaarde dat de vrouw „niet in coma verkeert, maar in een vegetatieve toestand waarvan ik nooit een duidelijker voorbeeld heb gezien.”
In Italië is euthanasie verboden, maar patiënten hebben wel het recht behandeling te weigeren. Englaro was daartoe niet in staat. Maar de vader van de vrouw, die sinds 1992 kunstmatig in leven wordt gehouden, houdt vol dat zijn dochter er altijd voor is geweest dat „de natuur haar loop had.”
Over wat de loop van de natuur is, is in Italië echter niet iedereen het eens. De Italiaanse bisschoppen zijn faliekant tegen de gerechtelijk uitspraak. „We mogen onze bezorgdheid niet opgeven over de beëindiging van het leven als gevolg van een gerechtelijke uitspraak”, zei Angelo Bagnasco, voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie deze week vanuit Sydney, waar hij de paus begeleidt tijdens zijn reis door Australië. In Rome keerde aartsbisschop Rino Fisichella, die onder andere de pastorale zorg voor parlementariërs voor zijn rekening neemt, zich tegen de uitspraak van de rechters van het Milanese hof van beroep. „Een rechter mag geen doodstraf toestaan.”
De prolifebeweging heeft een offensief ingezet na het appel van het dagblad Il Foglio en zijn Milanese hoofdredacteur, Giuliano Ferrara, een in Italië bekende prolifeactivist. Hij riep zijn lezers op flessen met water op de trappen van de dom van Milaan neer te zetten, omdat „overal ter wereld men dorst heeft en het leven riskeert, maar niemand meer dan Eluana Englaro”, zoals Il Foglio schrijft. De krant maakte ook een vergelijking met Jezus en de Samaritaanse vrouw bij de put. Donderdagavond zetten zo’n 500 mensen een (plastic) fles water neer. Velen hadden aan de fles een geschreven berichtje achtergelaten, zoals ”Eluana, we willen allemaal dat je blijft leven”. Op een ander briefje: ”Schande! Men mag niet doden door middel van een gerechtelijke uitspraak”.
Ook L’Avvenire, het dagblad dat onder invloed staat van de bisschoppenconferentie, is boos vanwege de uitspraak in hoger beroep. De krant vindt dat gerechtshoven de grondwet hebben misbruikt „door hem te reduceren tot regels die niet beschikbaar zijn en door niemand zijn opgesteld.” L’Avvenire schrijft echter niet dat de politiek onmachtig of onwillig is om precieze regelgeving -permissief of restrictief- op te stellen.
Beppino Englaro heeft deze week aangegeven zijn kind te willen weghalen uit de rooms-katholieke instelling waar zijn dochter al jaren wordt verzorgd, omdat het religieuze verpleegpersoneel weigert mee te werken aan de gerechtelijke uitspraak. De ouders van de comapatiënte hebben geen hospice kunnen vinden, zodat de vrouw waarschijnlijk thuis zal sterven. Neuroloog Defanti zei vrijdag tegenover la Repubblica dat híj de behandeling zou kunnen staken.
Krantenlezers zijn voor het beëindigen van het kunstmatig voeden van Englaro, maar het maakt wel verschil wie de enquêtevraag stelt. Bij het linkse la Repubblica is 80 procent van de ondervraagden voorstander, bij het rechtse Il Giornale 65 procent.