Noodgreep kwam ook voor Fortis onverwacht
Het bestuur van Fortis had de financiële noodgreep, die vorige maand tot een schok op de effectenbeurzen leidde, niet zien aankomen.
Dat is het antwoord van de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar op vragen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De VEB achtte het onwaarschijnlijk dat de bestuurders van Fortis niet eerder wisten dat de solvabiliteit moest worden verbeterd.Fortis wijst op een „combinatie van factoren, die zich voornamelijk manifesteerden in de maand juni.” De balans van Fortis was nog op orde tijdens de publicatie van de eerste kwartaalcijfers op 13 mei, aldus het concern in een verklaring die is ondertekend door de nieuwe topman Herman Verwilst en voorzitter Maurice Lippens.
In de brief wordt onder meer gewezen op tegenvallers van de bank-verzekeraar. Zo moest Fortis op last van de Europese Commissie bepaalde onderdelen van het overgenomen ABN AMRO met verlies doorverkopen. Verder moest Delta Lloyd voor veel geld worden uitgekocht in een bedrijf dat de verzekeraar samen met ABN AMRO runde.
„Daarnaast hebben een verslechtering van aandelenmarkten in de maand juni, de verwachting van voortgaand uitdagende marktomstandigheden en de noodzaak om in dit klimaat prudent om te gaan met het vereiste kapitaal, geleid tot de besluiten zoals gecommuniceerd op 26 juni”, aldus Fortis.
De kapitaalinjectie op 26 juni van ruim 8 miljard euro schoot aandeelhouders volledig in het verkeerde keelgat. Zij hadden al lijdzaam moeten toezien hoe de koers van Fortis in een jaar tijd 70 procent was gedaald. Op die dag kelderde het aandeel nog eens met 20 procent.
Wat vooral de toorn wekte van beleggers, is dat de inmiddels vertrokken topman Jean-Paul Votron op 5 juni nog beweerde dat er niets mis was met de kaspositie van de bank-verzekeraar. Opvolger Verwilst schaart zich achter het beeld dat Lippens heeft geschetst, door te zeggen dat pas in juni de financiële gezondheid van Fortis onder druk kwam te staan.
Gisterochtend hebben directieleden van Fortis en de beleggersvereniging VEB gesproken over de zorgen van beleggers. De vrede tussen de twee partijen is nog niet getekend. De VEB vindt dat Fortis onvoldoende inzicht heeft gegeven in de gang van zaken de afgelopen maand. De beleggersclub blijft aandringen op een buitengewone aandeelhoudersvergadering.
De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar liet na het gesprek weten dat Fortis zich bewust is „van de noodzaak de dialoog met aandeelhouders te intensiveren.” Het bestuur van de bank bespreekt op 1 augustus, drie dagen voor de publicatie van de halfjaarcijfers, of er een extra vergadering voor aandeelhouders wordt belegd.
Ondertussen lijkt het vertrouwen in de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar zich enigszins te herstellen. Fortis won gisteren terrein terug op de beurs. Het aandeel sloot ruim 7 procent hoger.
Kredietbeoordelaar S&P gaf Fortis gisteren nog wel een tik door de waardering voor het concern te verlagen. Volgens S&P hebben de huidige marktomstandigheden de negatieve gevolgen van de in contanten betaalde overname van ABN AMRO op de financiële positie van Fortis verergerd.
Toch verwacht de kredietbeoordelaar, een van de drie grote bureaus in de wereld, dat het management van de bank-verzekeraar erin zal slagen om ABN AMRO succesvol te integreren. Ook Fortis blijft daar rooskleurig over. Door de overname krijgt Fortis „de unieke mogelijkheid om haar activiteiten als bank-verzekeraar in Nederland te versterken”, aldus Lippens en Verwilst.