Ugandees vredesproces vrijwel mislukt
Onderhandelaars van de Ugandese regering vertrekken van de afgelegen plaats waar Joseph Kony, de leider van de strijdgroep Verzetsleger van de Heer (LRA), een vredesovereenkomst zou tekenen. De meestal spoorloze Kony, die met zijn bende vooral het noorden van Uganda twintig jaar lang terroriseerde, zou na de ondertekening van het akkoord zijn strijdgroep ontmantelen.
De Ugandese minister van Binnenlandse Zaken Ruhakana Rugunda zei vrijdag in Ri-Kwangba dat „we naar Uganda teruggaan en wel horen van de LRA-onderhandelaar wanneer het LRA bereid is te tekenen". De regering in Kampala heeft voor dit onderhandelingsproces met het LRA een wapenstilstand gesloten die dinsdag afloopt. Het is dezelfde dag dat de president van Uganda, Yoweri Museveni, in Juba (Sudan) de overeenkomst met het LRA zou ondertekenen. Dat is voorlopig ook van de baan. Het moeizame vredesproces lijkt daarmee als een nachtkaars uit te gaan.Kony kwam donderdag niet opdagen voor de ondertekening in Ri-Kwangba aan de grens van Sudan en Congo. Zijn afgezant en onderhandelaar David Nyekorach-Matsanga had bezworen dat Kony dat wel zou doen. De onderhandelaar zei vervolgens moe te zijn en er helemaal mee op te houden. Hij was feitelijk het voornaamste LRA-contact, want de rest van de bende onder wie Kony leidt een geheimzinnig en zwervend bestaan in de uitgestrekte oerwouden van de regio. Recent zou Kony in de Centraal Afrikaanse Republiek zijn gesignaleerd.
Een groot struikelblok voor de top van de wrede en bizarre bende LRA is dat die is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC) wegens de gruwelen door LRA-strijders gepleegd. De dreiging die sinds 2005 uitgaat van de aanklachten hielpen het LRA wel aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Maar Kony’s onderhandelaar eiste daar dat het ICC de aanklachten intrekt. Dat is niet gebeurd.