Buitenland

Fransen nemen afstand van partij Sarkozy

De Franse centrumrechtse regeringspartij UMP heeft zondag in de tweede en beslissende ronde van de gemeenteraadsverkiezingen fikse verliezen geïncasseerd. Dat meldden Franse media op basis van exitpolls en eerste voorlopige uitslagen.

ANP
17 March 2008 07:33Gewijzigd op 14 November 2020 05:38
De Franse president Nicolas Sarkozy. Foto EPA
De Franse president Nicolas Sarkozy. Foto EPA

De UMP verloor in talrijke grotere steden, waaronder Parijs, Straatsburg, Toulouse, Reims, Amiens en Caen. In Marseille kom de UMP wel winnen, een schrale troost volgens commentatoren. Bij de Franse socialisten, landelijk in de oppositie, kon zondagavond in veel dorpen en steden de vlag uit.De stembusgang gold volgens velen als een graadmeter van de populariteit van president Nicolas Sarkozy en zijn tien maanden oude regeerploeg. De voorspelde uitslag komt niet als verrassing. De populariteit van het staatshoofd zit al langere tijd in een dip, ten faveure van de socialistische oppositie.

Al na de eerste ronde op 9 maart was duidelijk dat de socialisten als overwinnaar uit de bus zouden komen. De regering heeft steeds gezegd dat het om lokale verkiezingen gaat met lokale onderwerpen, maar in een eerste reactie toonden verscheidene ministers zich zondagavond toch teleurgesteld.

De verwachting is overigens dat Sarkozy de voor hem teleurstellende uitslag niet zal aangrijpen voor een al te ingrijpende beleidswijziging of voor een grote verandering van zijn kabinetsploeg. Het hervormingsbeleid zal volgens premier Fillon ook gewoon worden voortgezet, zo zei hij zondagavond op de Franse televisie.

Sarkozy, al bijgenaamd de ’hyperpresident’, kreeg de afgelopen maanden niet alleen kritiek van veel Fransen op zijn ingrepen in de staatspensioenen en de 35–urige Franse werkweek, maar ook en vooral op de aandacht voor zijn persoonlijke leven, zoals zijn liefde voor ex–model/zangeres en nieuwe echtgenote Carla Bruni. Sinds het aantreden van Sarkozy is het percentage werklozen (7,5 procent) overigens wel gezakt tot het laagste niveau in meer dan twee decennia.

Op het spel stonden zondag de besturen van liefst 36.776 gemeenten. Frankrijk is de Europese kampioen voor wat betreft aantal gemeenten, omdat er erg veel kleine van zijn die worden gekoesterd door de bewoners. Bijna de helft van alle gemeenten in Europa liggen in Frankrijk.

Behalve de enorme bestuurlijke versnippering kent Frankijk ook het politieke stelsel waarin Franse politici functies opeenstapelen. Alle 21 ministers deden op gemeentelijk niveau een gooi naar een bestuurspost zoals bijvoorbeeld het burgemeesterschap van de plaats waar ze hun loopbaan startten of wonen. Ze werven zo functies die ze feitelijk niet kunnen vervullen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer