Kerk & religie

Kritiek op religies Bosnië-Herzegovina

UTRECHT (ANP) - Ruim twaalf jaar na het einde van de oorlog in Bosnië-Herzegovina is het met de samenwerking tussen de religieuze gemeenschappen in dat land nog altijd droevig gesteld. Toch zijn er voorbeelden van een succesvolle interreligieuze dialoog.

12 March 2008 08:59Gewijzigd op 14 November 2020 05:37

Dat blijkt uit een onderzoek van de kerkelijke vredesbeweging IKV Pax Christi en het particuliere Bureau Beleidsbeïnvloeding Ontwikkelingssamenwerking (BBO). De meeste religieuze leiders in Bosnië-Herzegovina steunden tijdens de oorlog nationalistische politici en rechtvaardigden de strijd. Slechts enkele geestelijken probeerden door middel van een dialoog met aanhangers van een andere godsdienst de vrede dichterbij te brengen. De samenwerking tussen de religies blijkt nog altijd slecht te zijn.In Bosnië-Herzegovina zijn de Bosnische Serviërs Servisch-orthodox, de Kroaten rooms-katholiek en de moslims hangen uiteraard de islam aan. De religieuze en etnische identiteit valt samen. Daardoor zijn de religieuze gemeenschappen en hun leiders extra bevattelijk voor de propaganda van nationalistische politici.

De internationale gemeenschap bracht tijdens en na de oorlog de religieuze leiders met regelmaat bijeen om hun steun voor vredesinitiatieven en een interreligieuze verzoening te verwerven. Die conferenties leidden veelvuldig tot verklaringen gericht op vrede en samenwerking, maar het bleef meestal bij woorden. Een probleem was ook dat diplomaten weinig kennis van de religies hadden en dat de internationale gemeenschap geen ondubbelzinnige vredesstrategie had.

IKV Pax Christi en BBO bepleiten in hun rapport, dat later dit jaar in Bosnië-Herzegovina wordt gepresenteerd, onder meer steun voor de terugkeer van vluchtelingen en samenwerking met burgerorganisaties die ijveren voor wederopbouw, democratisering en multiculturele projecten. Ook moet er een langetermijnstrategie komen die de positie van gematigde en vredesgezinde geestelijken versterkt.

Vaak is intrareligieuze dialoog (het gesprek tussen stromingen binnen de eigen religieuze groep) een voorwaarde voor een mogelijk succesrijke interreligieuze dialoog, het gesprek tussen gelovigen van uiteenlopende gezindtes. Het rapport pleit ook voor meer contact met atheïsten, die in de vroegere Joegoslavische republiek al te vaak als tweederangsburgers worden gezien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer