Embryo’s gekweekt van drie ouders
LONDEN - Engelse onderzoekers hebben menselijke embryo’s gekweekt met het erfelijk materiaal van twee vrouwen en één man. Bedoeling is overdracht van erfelijke ziekten via de moeder te voorkomen.
Dat blijkt uit berichten in diverse Britse media. Bij de experimenten hebben de onderzoekers, die zijn verbonden aan de Universiteit van Newcastle, gebruikgemaakt van embryo’s die waren overgebleven na ivf-procedures en van donoreicellen. Na afloop van de proeven lieten ze de embryo’s nog zes dagen leven, waarna ze werden vernietigd.De experimenten waren bedoeld om de overdracht van erfelijke aandoeningen te voorkomen via DNA dat zich in de mitochondriën bevindt. Dit zijn de energiefabriekjes van cellen. Ze bevinden zich in het zogeheten cytoplasma buiten de celkern.
Tijdens de bevruchting smelten zaad- en eicel samen, waarbij de helft van het DNA afkomstig is van de vader en de helft van de moeder. Het kleine beetje DNA in de mitochondriën is afkomstig van de eicel, want zaadcellen moeten het zonder de energiefabriekjes stellen. Een kind heeft dus altijd iets meer DNA van de moeder dan van de vader.
Via het moederlijk DNA in de mitochondriën kunnen zo’n vijftig erfelijke aandoeningen worden doorgegeven, waaronder bepaalde vormen van spierdystrofie, epilepsie en doofheid. De Britse wetenschappers hebben tijdens de proeven ’ziek’ mitochondriaal DNA vervangen door ’gezond’ DNA uit een donoreicel van een andere vrouw.
Daarvoor verwijderden zij de celkern met daarin het erfelijk materiaal uit de eicel van de donormoeder. In de vrijwel leeggehaalde eicel met de ’gezonde’ mitochondriën van de donormoeder plaatsten ze vervolgens alleen de celkern van een andere, al bevruchte eicel, met daarin het erfelijk materiaal van de vader en de moeder van het kind. Zo ontstond een drie-ouder-embryo. Het ’zieke’ DNA bleef achter in de mitochondriën van de leeggehaalde eicel. De techniek die de wetenschappers gebruikten, staat bekend als celkerntransplantatie.
De Britse onderzoekers hopen binnen vijf jaar stellen met dit soort erfelijke aandoeningen op deze manier te kunnen helpen aan een gezond kind. Zij presenteerden hun bevindingen afgelopen weekend op een congres in Londen. De resultaten van de proeven zijn nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.