EA wil grotere rol als stem van kerk
AMERONGEN - De Evangelische Alliantie (EA) wil, nog meer dan tot nu toe het geval is, een platform worden dat op het moment dat er „belangrijke onderwerpen” in de samenleving spelen, fungeert als stem van de evangelische beweging. Dat is een van de doelen die de alliantie zich voor de komende jaren heeft gesteld.
De EA, opgericht in 1846, vormt een platform van ruim honderd organisaties, zes kerkgenootschappen en -aldus haar website- enkele honderden gemeenten en persoonlijke deelnemers. De alliantie faciliteert, waar mogelijk, de visie, de doelen en het werk van de evangelische beweging - in haar volle breedte.Vrijdag hield de EA haar jaarlijkse congres, in Amerongen. Thema was ”Geloven: een hele onderneming!” Op het programma stonden onder andere een lezing van prof. dr. James Kennedy over ”Ondernemend geloven”, praktijkverhalen en onderlinge gesprekken. Doel was deelnemers inzicht te geven in vragen als: Hoe leveren we als christenen onze bijdrage aan actuele vraagstukken in de samenleving? Zijn kerken bereid om op hoofdzaken gezamenlijk naar buiten te treden? Nemen we de moeite om ons te verdiepen in de andere ’culturen’ van armoedeproblematiek, religie en leeftijdsgroepen?
Emancipatie voltooid
Vrijdagmiddag besloot EA-directeur Arnold van Heusden de dag met een terugblik en een vooruitblik op „belangrijke ontwikkelingen.” De evangelische beweging staat aan de vooravond van een nieuwe rol in de kerk en de samenleving, meent hij.
Volgens Van Heusden heeft de beweging de afgelopen twintig jaar een emancipatieproces doorgemaakt. „Dit proces werd gekenmerkt door het zoeken, en vinden, van een eigen identiteit tussen en tegenover andere christelijke stromingen en kerken.”
Inmiddels vertoont de evangelische beweging, aldus de EA-directeur, „tekenen die erop wijzen dat dit emancipatieproces, althans een groot deel daarvan, voltooid is.”
Hij stelde vast dat een deel van de doelen die voor de beweging belangrijk zijn ook is, of wordt, overgenomen door kerken van „andere bloedgroepen” en dat „integratie met andere bewegingen, stromingen en kerken op de agenda komt.”
De EA staat dan ook aan het begin van een nieuwe fase, zei Van Heusden. De komende jaren wil de alliantie, samen met haar deelnemers, gaan werken aan zowel „interne als externe vragen”, kondigde hij aan. Intern dient de evangelische beweging zich te bezinnen op bijvoorbeeld een evangelische ecclesiologie (leer van de kerk), een „Bijbels-theologische verankering van liturgie en worship”, alsook op „missie en multiculturaliteit.”
Diaconaat
Belangrijker zijn volgens de EA-directeur echter nog de „externe vragen.” Van Heusden: „We willen bijvoorbeeld sterk inzetten op bevordering van de plaatselijke samenwerking tussen kerken en christelijke organisaties - wat je de laatste tijd sterk ziet toenemen.”
Als een belangrijke ontwikkeling ziet Van Heusden ook dat de scherpe scheiding die er lange tijd is geweest tussen diaconaat en evangelisatie wat aan het vervagen is. „Het is een lang lopende, en vaak ook slopende discussie geweest of als je ergens hulp verleende, je ook de naam van Christus mocht noemen. Wat je inmiddels ziet, is dat de scheiding helemaal niet zo scherp hoeft te zijn. Het blijkt heel goed mogelijk om op een integere wijze diaconaal bezig te zijn en tegelijk iets van je christen-zijn uit te dragen. Ik denk hier aan organisaties als Gave, Gids, Present en Youth for Christ.”
De EA wil verder meer een platform worden dat, op het moment dat er belangrijke vraagstukken in de samenleving spelen, fungeert als (eenparige) stem van de kerk. „Hoe we dat precies gaan invullen, willen we de komende tijd gaan bestuderen. Maar ik zou me kunnen voorstellen dat op het moment dat er een specialistisch onderwerp aan de orde komt, op medisch-ethisch terrein bijvoorbeeld, een specialist uit de achterban optreedt als woordvoerder namens de kerken, en dat als het om een meer algemeen onderwerp gaat, iemand van de EA dat zal doen. Vaak zal dat een medewerker van de EA zijn, zoals ik in dit geval.”