Geheugenverlies
De ontvangst was allerhartelijkst. De Saudische koning Abdullah verwelkomde de Amerikaanse president Bush gisteren als een oude vriend. En dat is hij ook. De banden tussen de familie Bush en het huis van Saud zijn even hecht als langdurig. Sinds het begin van de jaren zeventig werken de twee ’dynastieën’ samen. Aanvankelijk om de miljarden Saudische oliedollars op een zo lucratief mogelijke manier te investeren. Later vooral op het gebied van defensie.
De innige verbondenheid mocht gisteren natuurlijk niet onbeloond blijven. De Saudische vorst hing Bush persoonlijk een hoge onderscheiding om. Ook kreeg de Amerikaanse president de toezegging dat hij de koninklijke stallen mag bezoeken, die beroemd zijn om hun uitstekende Arabische volbloedpaarden.Ook president Bush liet zich van zijn goede kant zien. Hij beloofde zijn vriend in Riyad de verkoop van 900 satellietgeleide bommen - goed voor 123 miljoen dollar. De deal is onderdeel van een geplande, veel grotere wapentransactie met diverse Golfstaten ter waarde van 20 miljard dollar. Geld dat de Verenigde Staten goed kunnen gebruiken voor de financiering van de oorlog in Irak.
Liefde maakt niet alleen blind, maar tast blijkbaar ook het geheugen aan, zo bleek gisteren maar weer. Bush leek vergeten te zijn dat de meeste kapers die de aanslagen van 11 september uitvoerden uit Saudi-Arabië afkomstig waren. Om nog maar te zwijgen van ’s werelds meest gezochte terrorist Osama bin Laden, een volbloed Saudiër.
Dat Saudi-Arabië op grote schaal christenen onderdrukt, viel gisteren ook met geen woord te beluisteren. De strengislamitische staat tweede op de ranglijst van landen waar christenen het meest worden vervolgd die de organisatie Open Doors jaarlijks uitbrengt. Op afvalligheid van de islam staat de doodstraf. De religieuze politie pakte ook vorig jaar weer tientallen buitenlandse christenen op. Bijbels worden zonder pardon in beslag genomen.
Hoofdonderwerp van de besprekingen tussen Bush en Abdullah vormde echter de Iraanse dreiging. „Iran is de belangrijkste sponsor van staatsterrorisme in de wereld”, fulmineerde de Amerikaanse president zondag al in Abu Dhabi. Hij voegde daaraan toe dat Washington zijn vrienden in de Golfregio niet in de steek zal laten. Die woorden hebben het ongetwijfeld goed gedaan bij de Arabische staten rond de Perzische Golf, die zich enigszins in de steek gelaten voelden toen de Amerikaanse veiligheidsdiensten eind vorig jaar een rapport uitbrachten waarin zij beweerden dat Teheran niet langer bezig is atoomwapens te ontwikkelen.
Washington heeft daarmee eens te meer zijn politiek van gelegenheidsbondgenootschappen bevestigd. De Iraakse dictator Saddam Hussein was goed genoeg om zich in de jaren ’80 met Amerikaanse hulp tegen Iran te keren. Osama bin Laden kreeg steun van de Verenigde Staten om de Sovjets in Afghanistan te bestrijden. En zolang Saudi-Arabië, met behulp van Amerikaans hightech oorlogstuig, een strategisch tegenwicht tegen de Iraanse dreiging vormt, mag Riyad zijn gang gaan als het gaat om schending van de mensenrechten en christenvervolging. O ja, en de Saudiërs moeten natuurlijk ook wel olie blijven leveren.