Kritiek op hervorming Duitse kerk
BERLIJN - In de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) groeit de kritiek op het ingrijpende hervormingsrapport ”Kerk van de vrijheid. Perspectieven voor de protestantse kerk in de 21e eeuw”. Critici vinden dat het document te weinig insteekt op de geestelijke vernieuwing van de kerk.
Dat meldde de Duitse christelijke nieuwsdienst Idea maandag.In het rapport staan concrete plannen hoe de EKD er in 2030 uit moet zien. Zo dient het aantal landskerken (kerkprovincies) van de EKD gereduceerd te worden van 23 tot 12, met elk minstens 1 miljoen leden. Het aantal predikanten zal in 2030 van 22.000 tot 16.500 teruggebracht zijn.
De verwachtingen zijn dat op grond van de Duitse bevolkingsontwikkeling het aantal protestanten in Duitsland tot 2030 met 9 miljoen zal teruglopen naar 17 miljoen. Omdat het aantal kerkleden afneemt, moet de kerk alternatieve financieringsvormen bedenken. Tot nu toe betaalt slechts 30 procent van de leden zijn kerkbelasting.
Het deelnemen aan de eredienst moet zo „aantrekkelijk” worden dat minstens 10 procent van de leden de diensten bezoekt in plaats van nu 3,2 procent, aldus de opstellers van het rapport.
De werkgroep van belijdende christenen in Beieren, waarbij ongeveer twintig conservatieve gemeenten en organisaties zijn aangesloten, mist in het vernieuwingsdocument „het beginsel van bekering en de vernieuwing door de Heilige Geest.” De leegloop van de kerk kan niet door een „energiek aangezette mentaliteitsverandering worden genezen”, schrijft de werkgroep in een verklaring.
De werkgroep roept kerkelijke besturen op in het hervormingsproces het gebed niet te vergeten. Bij verkiezingen van kerkleiders dienen zij te vragen wat God tot de kandidaten te zeggen heeft. „Leiders moeten zich naar het voorbeeld van Christus opstellen als dienaren en bekering en berouw van medechristenen vragen.”
Ook enkele prominente inwoners van Berlijn hebben in een open brief de koers van de EKD bekritiseerd. Op het in januari gehouden congres, waar ruim 300 afgevaardigden uit 23 landskerken over de toekomst van de EKD discussieerden, zou te veel zijn gesproken over hervormingen van de kerkstructuur en te weinig over geestelijke zaken. Vooral bisschop Wolfgang Huber, voorzitter van de EKD, houden zij daarvoor verantwoordelijk.
„De kerk moet zich bezinnen op haar boodschap, op spiritualiteit”, aldus Jan D. Schmitt-Tegge, opsteller van de brief. Hij vraagt zich openlijk af of de Evangelische Kerk nog toekomst heeft.
Bisschop Huber reageerde afgelopen weekend op de open brief. In de Berlijnse krant Tagesspiegel schrijft hij dat de EKD juist de kern van het christelijk geloof weer centraal wil stellen.