Buitenland

Rumoerige herbegrafenis oud-president Peron

BUENOS AIRES - Bij de herbegrafenis van de legendarische Argentijnse president Juan Domingo Peron is het tot opstootjes gekomen. Er raakten zeker veertig mensen gewond.

Van onze correspondent
18 October 2006 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 04:12
BUENOS AIRES – De herbegrafenis van de Argentijnse oud president Juan Domingo Peron liep dinsdag uit op hevige rellen. Aanhangers van Peron bestormden het mausoleum, uit woede omdat zij buitengesloten waren van de ceremonie. Foto EPA
BUENOS AIRES – De herbegrafenis van de Argentijnse oud president Juan Domingo Peron liep dinsdag uit op hevige rellen. Aanhangers van Peron bestormden het mausoleum, uit woede omdat zij buitengesloten waren van de ceremonie. Foto EPA

De rellen braken uit nadat een groep van de ceremonie uitgesloten peronisten het nieuwe mausoleum bekogelden met straatstenen en andere projectielen.Partijgenoten die wel waren uitgenodigd verschansten zich achter de lemen muren van de tombe en reageerden door met stenen keien en achtergebleven bouwmaterialen te gooien. Tijdens de ongeregeldheden zijn ook enkele schoten gelost.

Duizenden peronisten die hun in 1974 overleden leider vergezelden bij de herbegrafenis konden het mausoleum niet bereiken en moesten zich snel uit de voeten maken. Uiteindelijk kon een kleine groep genodigden de ceremonie in Perons voormalige buitenverblijf aan de rand van de hoofdstad bijwonen.

Voor het overbrengen van de kist is gebruikgemaakt van het geschutsonderstel dat ook 32 jaar geleden deze functie vervulde.

Het mausoleum is gebouwd door de CGT-vakcentrale, die decennialang het machtigste politieke wapen was van de peronisten. Argentiniës grootste leider ooit lag tot dusver begraven in de bescheiden familietombe op het hoofdstedelijke Chacarita-kerkhof. Hier schonden onbekenden in 1987 het graf, om zich meester te maken van Perons beide handen. Tot op heden is niets bekend over de toedracht van deze bizarre diefstal. Over het motief van de daders tast men nog altijd in het duister.

Forensisch experts hadden eerder al het graf van de ex-dictator blootgelegd en de stoffelijke resten in een nieuwe kist gelegd. Ook hebben ze op verzoek van de rechtbank DNA afgenomen om uitsluitsel te krijgen over de vraag of Peron de vader is van de 72-jarige Martha Holgado. Deze vrouw stelt dat ze geboren is uit een buitenechtelijke relatie van Peron en wil voor de rechtbank erkend worden als diens enige nakomeling.

Al tien jaar voert ze haar strijd om erkenning, maar vertrouwelingen van de ex-president zeggen dat hij geen kinderen kon krijgen. De legendarische Peron heeft bij niet een van zijn drie vrouwen kinderen gekregen.

De familie van Perons tweede echtgenote Evita liet eerder deze week weten dat zij niet toestemt in de overplaatsing van haar graf naar het nieuwe mausoleum. Volgens Evita’s familie is er al te veel gesold met haar lichaam, dat eerder door Argentiniës militaire machthebbers in Europese ballingschap was gestuurd.

De plechtigheid van gisteren weerspiegelde zowel het onsamenhangende karakter van de Peronistische Partij als de ware politieke nalatenschap van Peron. De Peronistische oud-presidenten Carlos Menem en Rodriguez Saa lieten zich verontschuldigen, omdat zij elk contact schuwen met de huidige (peronistische) president nestor Kirchner. De voormalige president Eduardo Duhalde, eveneens een peronist, was wel aanwezig maar liet zich niet samen met Kirchner fotograferen.

De onenigheid gisteren staat helemaal in de traditie van Juan Domingo Peron. Hij consolideerde zijn macht steevast door zijn medewerkers, aanhangers en volgelingen tegen elkaar uit te spelen. Het was geen toeval of nalatigheid dat Peron voor zijn dood ook geen politieke erfgenaam aanwees, hoewel de kroonpretendenten elkaar rond zijn sterfbed verdrongen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer