Vreugde over toekenning Nobelprijs Literatuur aan Pamuk
STOCKHOLM/NEW YORK/RIJSWIJK (ANP) – De Turkse schrijver Orhan Pamuk (54) heeft de Nobelprijs voor Literatuur 2006 gewonnen. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen donderdag meegedeeld. Pamuk noemde de toekenning van de prijs een „zeer grote eer".
Hij houdt echter wel rekening met negatieve reacties in zijn land. Pamuk is in Turkije niet onomstreden.De eerste officiële reacties in Turkije waren echter positief. Het Turkse ministerie van Cultuur reageerde opgetogen. „Ik ben zeer gelukkig en feliciteer hem", zei onderminister Mustafa Isen. De onderminister zei te hopen dat de bekroning van Pamuk de aandacht vestigt op andere Turkse schrijvers. Hij wilde zich niet uitlaten over het feit dat Pamuk in eigen land in opspraak is geraakt door zijn opvattingen over de ’Armeense kwestie’. „Ik houd me alleen bezig met Pamuk als auteur. Zijn andere bezigheden interesseren me niet", zei Isen.
De in Istanbul geboren Pamuk haalde zich eerder de gramschap van radicale Turkse nationalisten op de hals door te stellen dat Turkije een miljoen Armeniërs en 30.000 Koerden van het leven heeft beroofd. Hij deed dat in een gesprek naar aanleiding van het boek dat hij zijn eerste en zijn laatste politieke roman heeft genoemd, Sneeuw. Een eind 2005 aangespannen proces wegens ’belediging van het Turkendom’ bezorgde de schrijver extra internationale bekendheid.
De Zweedse Academie voor Wetenschappen prees de Turkse schrijver, omdat hij „in zijn zoektocht naar de melancholieke ziel van zijn geboortestad nieuwe symbolen voor de botsing en interactie van culturen heeft ontdekt". Pamuk krijgt de Nobelprijs op 10 december in Oslo uitgereikt. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van 1,1 miljoen euro verbonden.
Minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken loofde Pamuk niet alleen om zijn literaire vaardigheden maar ook om zijn politieke engagement. Bot denkt niet dat de toekenning tegen het zere been van Turkije is. Hij wees erop dat Pamuk onlangs is vrijsproken na zijn uitspraken over moord op Armeniërs en Koerden. Dat duidt er volgens hem op dat het goed zit met de trias politica, de scheiding van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht.
Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) reageerde eveneens verheugd. „Kunstenaars hebben de vrijheid om zich uit te drukken nodig als het leven water en zuurstof", zei Rehn. „Orhan weet beter dan wie ook hoe dierbaar en fragiel die vrijheid is. De toekenning van vandaag is goed nieuws voor de wereld van de literatuur, maar ook voor de artistieke vrijheid en de vrijheid van uitdrukking".
In een reactie voor NCRV Radio 1 zei Harry Mulisch dat de toekenning van de Nobelprijs aan Pamuk eerder politiek dan literair van betekenis is. Mulisch wordt zelf al jaren genoemd als een van de kandidaten voor de prijs. De schrijver erkende nog nooit iets van zijn Turkse collega gelezen te hebben. Hij zei dat nu wel te gaan doen.
Pamuk is geboren en getogen in Istanbul. Hij werpt in zijn veelal historische romans licht op de spanningen tussen oost en west. Zijn verhalen gaan ook over de indruk of gevoelens van identiteitsverlies in de cultuur van de zowel oriëntaalse als westerse Turkse metropool Istanbul.
Pamuk wordt in Nederland uitgegeven door de Arbeiderspers. In het Nederlands verschenen De witte vesting (1993), Het huis van de stilte (1995), Het nieuwe leven (1999), Het zwarte boek (2000), Ik heet Karmozijn (2001) en Sneeuw (2003).