Opinie

Beste leraar, blijf vooral blijmoedig lesgeven

Het is morgen de dag van de leraar. Drs. L. N. Rottier en drs. B. Kalkman willen in deze open brief alle leraren in het christelijk onderwijs een hart onder de riem steken.

4 October 2006 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 04:09
„Wat een prachtig beroep heeft een leraar toch. Lang leve de leraar!” Foto RD, Henk Visscher
„Wat een prachtig beroep heeft een leraar toch. Lang leve de leraar!” Foto RD, Henk Visscher

Je bent leraar. En je hebt daardoor de laatste tijd de twijfelachtige eer bijna wekelijks in het nieuws te komen. Meestal negatief, helaas. Onderzoeken tonen aan dat er iets mis is met je imago. Tegelijkertijd verwacht de maatschappij heel veel van jou. Je moet leerlingen niet alleen kennis en vaardigheden bijbrengen, maar ze ook opvoeden tot goede, mondige staatsburgers.Ook vanuit de Tweede Kamer is er veel aandacht voor het leraarschap. Tijdens de algemene beschouwingen schaarde een Kamermeerderheid zich achter het voorstel om na jaren van bezuiniging weer extra in het onderwijs te investeren. Daarnaast was er bezorgdheid over de afnemende motivatie voor het beroep. VVD-leider Rutte, voormalig staatsecretaris van Onderwijs, dacht hiervoor de oplossing gevonden te hebben. Hij stelde voor prestatiebeloning in te voeren in het onderwijs. Daardoor zou de leraar in de klas carrière kunnen maken.

Door dit soort voorstellen blijkt echter opnieuw dat de beleidsmakers nauwelijks voeling hebben met de mensen die het werk doen. Deze technocratische benadering van het onderwijs biedt geen oplossing voor de problemen waar het onderwijs mee kampt. Integendeel. Want een goede leraar wordt niet gedreven door carrièreperspectieven of een nieuw beoordelingssysteem, maar door zijn bezieling voor goed onderwijs.

Daarom willen we je uitdagen terug te keren tot de essenties van je beroep, tot je oorspronkelijke motivatie. „Waarom ben ik leraar geworden? Wat heb ik met kinderen en wat heb ik met mijn vak?”

Misschien helpt het je om te luisteren naar een oude leraar uit onze eigen christelijke traditie, Augustinus. Om een wat teleurgestelde leraar te bemoedigen schreef hij een boekje waarin hij hem onderwijst vanuit de tekst: „God heeft de blijmoedige gever lief.” Wat wij ook onderwijzen, we zijn altijd gevers, zegt hij. Maar het aanvaarden is voor de leerling zo veel makkelijker als het geven blijmoedig gebeurt. Dat geldt voor alle terreinen van het leven, maar toch wel in het bijzonder voor degenen die aan anderen de waarheid van het geloof moeten leren.

We dagen je daarom uit om vanuit die blijmoedigheid met je leerlingen om te gaan. Want wat is er voor een leerling mooier dan de ontmoeting met een bevlogen meester of juf? Het gaat in het onderwijs niet om prestatiebeloning of carrière, maar om de vraag of je hart hebt voor leerlingen en hart voor je vak. En bovenal ook een hart voor de Heere. Om Hem te mogen dienen op de plaats waar Hij jou gesteld heeft. Alleen dan kun je je leerlingen blijmoedig onderwijzen, ook waneer het soms niet zo lekker loopt als je zou willen. Dan zoek je hun hart te raken en hun iets mee te geven dat een leven lang meegaat. Dan straalt als het goed is iets van God als de blijmoedige Gever door in je werk.

Daaraan mag jij in de levens van kinderen en jongeren een bijdrage leveren. Wat een prachtig beroep heb je toch… Lang leve de leraar!

De auteurs zijn respectievelijk algemeen directeur en directeur opleiding van Driestar educatief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer