Premier: Straatsburg wel aangekaart in EU
DEN HAAG - Premier Balkenende heeft op de EU-top wel degelijk aandacht gevraagd voor de Nederlandse bezwaren tegen Straatsburg als vergaderplaats van het Europees Parlement. Dat betoogde de premier dinsdag in de Kamer. Die vindt dat hij dat nadrukkelijker had moeten doen.
Op de EU-top van vorige week heeft Balkenende onder meer met de Franse president Chirac gesproken over Straatsburg. De gesprekken leerden hem dat „een drieste inzet” een volkomen averechts effect zou hebben, aldus de premier. Balkenende benadrukte dat het feit dat hij de zetelkwestie alleen onder vier ogen had aangekaart, allerminst het einde van de discussie betekent. Maar voor het schrappen van Straatsburg is een verdragswijziging nodig en een delicate strategie, aldus de minister-president. „Net als bij het binnenhalen van de korting van een miljard op de Nederlandse contributie aan de EU, moeten we wachten op het juiste moment.”D66-Kamerlid Van der Ham verwoordde dinsdag een breed levend gevoel toen hij zei dat hij „meer assertiviteit” had verwacht van de premier inzake Straatsburg. Die kwestie „irriteert ons al jaren”, voegde ChristenUniefractievoorzitter Rouvoet daar aan toe.
Rouvoet ergert zich ook „knap” aan de opstelling van Turkije in de onderhandelingen met de EU over toetreding. „Turkije heeft de leiding en houdt de EU aan het lijntje”, aldus de ChristenUnievoorman. PvdA-Kamerlid Timmermans betoogde dat Nederland zijn rug recht moet houden als de EU in het najaar de gesprekken met Turkije vervolgt. „Ons land moet zich door niemand laten chanteren.”
CDA’er Van Dijk citeerde de Turkse premier Erdogan, die heeft gezegd dat geen Cypriotisch schip of vliegtuig Turkije zal binnenkomen. Dat is in strijd met de door Turkije ondertekende douaneovereenkomst. De uitspraak van Erdogan „legt een bom onder de onderhandelingen”, meent Van Dijk.
SGP-Kamerlid Van der Staaij betreurt het zeer dat Turkije het douaneverdrag wel heeft ondertekend, maar het in de praktijk niet uitvoert. „We moeten niet telkens schoorvoetend accepteren dat Turkije de afspraken aan zijn laars lapt.”