„Geef jeugdzorg tuchtrechter”
UTRECHT (ANP) – Jeugdzorgmedewerkers zouden net als artsen en verpleegkundigen ter verantwoording voor een tuchtrechter moeten kunnen worden geroepen. Bovendien moet het belang van het kind ook wettelijk verplicht voorop komen staan voor medewerkers uit de verslavingszorg, de psychiatrie en gehandicaptenzorg die zich primair op ouders richten.
Dat stelde hoofdinspecteur Joke de Vries van de Inspectie Jeugdzorg dinsdag tijdens de presentatie van het jaarverslag in Utrecht.Nu kunnen voogden of andere medewerkers uit de jeugdzorg die hun werk niet goed gedaan hebben alleen via het strafrecht aangepakt worden. De zaak van de voogd van de in 2004 vermoorde peuter Savanna is nu nog niet door de rechter beoordeeld. Volgens De Vries zou een tuchtrechter niet alleen sneller kunnen optreden, maar is het ook beter omdat een uitspraak van een tuchtrechter sneller tot nieuwe richtlijnen voor de sector kan leiden. Nu bestaan er nog steeds geen specifieke opleidingseisen voor medewerkers in de jeugdzorg of voogden.
Sinds de dood van Savanna is er wel al veel veranderd in de jeugdzorg. Men is alerter, bijvoorbeeld. Het aantal meldingen bij de inspectie is vorig jaar gestegen van zestien in 2004 naar 64 in 2005. Die stijging is vooral toe te schrijven aan een verbeterde waakzaamheid. In zestien gevallen was er vorig jaar sprake van een calamiteit. In die gevallen ging het om zelfmoord, een niet natuurlijke dood van een kind uit een gezin dat al contact had met hulpverleners, of seksueel misbruik door een hulpverlener, een pleegvader of seksuele incidenten tussen jongeren onderling, zoals bij jeugdinrichting Harreveld.
Inmiddels is ook wettelijk vastgelegd dat het belang van het kind in de jeugdzorg altijd boven het belang van de ouders gaat. Toch is de hoofdinspecteur nog niet tevreden. Zij wil dat het belang van het kind ook wettelijk wordt verankerd voor zorgverleners die ouders zorg aanbieden. Zij kunnen cruciale informatie geven over de mate waarin kinderen al dan niet veilig opgroeien. En ze mogen die informatie wat De Vries betreft niet meer voor zichzelf houden.
Uit de onderzoeken naar calamiteiten blijkt dat dit te weinig gebeurt. Tijdens de rechtszaak tegen de man die twee kinderen in het Groningse Tolbert had vermoord, bleek dat de man een zware amfetamineverslaving had waar hij agressief van werd. Hulpverleners die volwassenen in behandeling hebben, moeten het belang van kinderen op hun netvlies hebben, stelde De Vries.