Vogelgriep
Vogelgriep, de nieuwe Hamasregering en de kwestie van de Iraanse kerncentrales zijn thema’s die het nieuws op dit moment domineren en derhalve de aandacht van de buitenlandse kranten hebben.
Frankfurter Allgemeine De Duitse kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine pleit voor het verstrekken van correcte informatie met het oog op de vogelgriep.
„De vogelgriep breidt zich uit. Dat doet hij ook als er geen gevallen meer bij komen. Want op de televisie zijn beelden van een ramp te zien. En een boulevardblad omschreef het eiland Rügen, waar het virus voor het eerst werd ontdekt, als „doodseiland.”
Het is nauwelijks nog door te geven dat er helemaal geen catastrofe is. En zeker geen ”doodseiland”. De beelden bepalen nu de discussie.
Dat de vogelgriep gevaarlijk is, weet iedereen. Dat vooral de nuttige dieren beschermd moeten worden en de mensen voorzichtig moeten zijn, is een gemeenplaats. De uitbraak van vogelgriep op Rügen is onmiddellijk herkend. En snel is daar ook gereageerd. Maar de beelden van dode zwanen hebben tot een paniekstemming geleid in de Bondsdag en de bondsregering.
Thomas Mettenleider, de voorzitter van het Friedrich-Loeffler-Instituut op het eiland Riems die iedere avond de nieuwe gegevens rustig beoordeelt, heeft het zo uitgedrukt: „We maken risicoanalyses van de trekvogels die van Afrika naar Europa vliegen. Maar het grootste gevaar komt van de journalisten.”
Men kan voorspellen hoe het verder gaat. De komende dagen zullen soldaten op de beeldschermen zijn te zien. Het eiland Rügen als veldpost, waar soldaten, die er eigenlijk er voor zijn opgeleid bacteriologische wapens te bestrijden, de velden desinfecteren. Dat is gewoon dwaas. Iets meer oog voor de realiteit zou in de omgang met de vogelgriep op zijn plaats zijn.”
Le Figaro
Met de uitbraak van de vogelgriep in Europa is de psychose er ook, constateert de Franse krant Le Figaro.
„Een overdreven angst -laten we het niet vergeten- omdat de vogelgriep, zoals alle griepvarianten, slechts wordt overgedragen via de luchtwegen en in geen geval door het eten van geroosterde kip of eendenvlees.
Natuurlijk, het risico van een epidemie -dat wil zeggen een mutatie van het virus in een drager die het gemakkelijk kan overbrengen van mens op mens- kan niet worden uitgesloten. Maar dat is erg ver weg en de ervaring van de reeds lang door de ’kippengriep’ getroffen landen leert dat het mogelijk is de risico’s zo niet uit te roeien, dan wel aanzienlijk in te dammen. (…)
Een land als Thailand (…) is er in geslaagd de besmetting van zijn gevogelte aanzienlijk te beperken in vergelijking met landen die de regels minder strikt toepassen. Gevolg: het aantal zieke mensen ligt er duidelijk lager dan bij de buren. Dat wil zeggen dat preventiemaatregelen bestaan en doeltreffend zijn.”
Die Welt
De commentator van de Duitse krant Die Welt vindt dat de nieuwe Hamasregering een eerlijke kans moet krijgen om zich te bewijzen.
„De wereldwijd vogelvrij verklaarde Hamas -die overigens als winnaar uit vrije en democratische verkiezingen tevoorschijn is gekomen- moet in ieder geval de kans krijgen zich aan de nieuwe realiteit aan te passen. De Palestijnen hebben niet de welig tierende corruptie, het obscene nepotisme en de buiten iedere proportie frustrerende politieke en economische stagnatie onder Fatah weggestemd om zich door een zichzelf verheerlijkende en ideologiserende Hamasregering nog verder te laten isoleren. Het eerste axioma voor de nieuwe heren in Ramallah luidt daarom: Israël erkennen en het geweld afzweren. Het is niet helemaal uitgesloten dat Hamas dit inziet - dus heeft men geduld nodig, net zoals Moskou dat voorstelt.”
The Christian Science Monitor
De Verenigde Staten investeren veel geld in democratiseringsprogramma’s in Iran om de hervormingsbeweging te ondersteunen. Toch is een fluwelen revolutie in Iran onwaarschijnlijk.
„Afgelopen maand sprak Bush in zijn State of the Union (de Amerikaanse ’troonrede’, red.) rechtstreeks de burgers van Iran toe en verzekerde hun dat hij „de wereld zou behoeden” voor een „kleine klerikale elite” die nucleaire wapens probeert te krijgen en zal voorkomen dat die het volk isoleert en onderdrukt. Hoewel hij niet rechtstreeks opriep tot een ”regime change”, zei hij tegen de Iraniërs: „We respecteren uw recht om voor uw eigen toekomst te kiezen.”
Proberen een opstand te veroorzaken zoals onlangs in Oekraïne en Georgië, zou geen gemakkelijke taak zijn voor de VS, vooral wanneer zij alleen opereren. En de tegenzet vanuit Teheran kan gevaarlijk zijn. Een vergelijkbare poging tijdens de regering-Clinton resulteerde in een Iran dat terroristische aanvallen op Amerikaanse belangen steunde. (…)
Het is onwaarschijnlijk dat in Iran een figuur van het type Lech Walesa is te vinden die een fluwelen revolutie kan leiden zoals die van Solidariteit in Polen. Irans lange geschiedenis van autoritaire regimes heeft voor een cultuur gezorgd die de daarvoor benodigde tolerantie waarschijnlijk niet kent (…).”
Samenstelling:
Buitenlandredactie