Nieuwe feiten over prins Bernhard
Een nieuw boek brengt daags voor de verjaardag van prins Bernhard nieuwe feiten aan het licht over het leven van Zijne Koninklijke Hoogheid.
De Amsterdamse uitgeverij Vassallucci presenteert donderdag Philip Dröges boek ”Beroep: meesterspion. Het geheime leven van prins Bernhard”. Dröge dook in diverse archieven om dit aspect van Bernhards activiteiten, in een grijs verleden ook al eens aangekaart, uit te pluizen. Dröge schrijft dat de prins vooral actief was voor de inlichtingendiensten van de bevriende naties Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ook zijn contacten met de nazi’s in de jaren dertig komen aan de orde.
Prins Bernhard werkte in de oorlog al samen met de Britse geheime dienst om het naoorlogse Europa vrij van communisten te houden, zo kan uit het boek worden opgemaakt. Hij zou volgens Dröge de Amerikaanse geheime dienst in diezelfde tijd hebben geholpen een Nederlandse spionagecel voor na de oorlog op te zetten. Ook na de oorlog zou de prins samen met de CIA anticommunistische activiteiten hebben ontplooid, bijvoorbeeld om Chili van het ’Rode gevaar’ te vrijwaren.
Verder belicht Dröge nog eens de contacten die Bernhard in de jaren dertig onderhield met de nazi’s. Maar ook later zou de prins zijn contacten in de inlichtingenwereld hebben benut om ’zijn eigen’ vroegere SS-commandant vrij te krijgen. De later veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten heeft ook altijd beweerd dat hij in 1946 dankzij een eerder geschreven brief van Bernhard is vrijgekomen.
De prins zou verder het een en ander aan oorlogsbuit hebben verpatst voor eigen gewin, bijvoorbeeld de geheel naar diens smaak gebouwde Mercedes van de Duitse staalmagnaat Krupp.