Buitenland

Fujimori drijft diplomatieke spanningen met Chili op

SANTIAGO - De hoge raad van Chili moet uitsluitsel geven over het lot van de 67-jarige oud-president Alberto Fujimori van Peru, die zijn zelfopgelegde ballingschap in Japan verbrak door naar Santiago te reizen. Fujimori arriveerde zondag aan boord van een privévliegtuig in de Chileense hoofdstad.

Van onze correspondent
8 November 2005 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

De politie rekenende het voormalige staatshoofd een half etmaal later in op last van opperrechter Orlando Alvarez, die maandag verklaarde dat Fujimori’s aanhouding vooruitloopt op een Peruaans uitleveringsverzoek. Dat zal de Hoge Raad later deze week bereiken.Fujimori moet in Peru terechtstaan voor 21 aanklachten die betrekking hebben op zijn vermeende misdragingen als president. Zo verdenkt het openbaar ministerie in Lima Fujimori ervan de staatskas voor vele miljoenen dollars te hebben getild. Voorts moet Fujimori zich verantwoorden voor de talrijke mensenrechtenschendingen die tijdens zijn tien jaar lange bewind plaatshadden.

De regering van Japan heeft de afgelopen jaren verschillende door Peru ingediende uitleveringsverzoeken naast zich neergelegd en schonk Fujimori drie jaar terug formeel politiek asiel. De Peruaanse regering was van zins de zaak aanhangig te maken bij het Internationale Hof van Justitie in Den Haag. Volgens president Alejandro Toledo van Peru neemt Japan een notoire mensenrechtenschender in bescherming. „In opdracht van Fujimori zijn tientallen, mogelijk zelfs honderden, politieke moorden gepleegd. De weigering van de Japanse regering hem voor berechting aan ons land uit te leveren verstoort de internationale rechtsorde”, aldus Toledo.

Direct na aankomst in Santiago liet Fujimori weten dat hij slechts enkele weken in Chili wilde verblijven om te werken aan zijn definitieve terugkeer naar Peru. In een persverklaring stelde de oud-president dat hij zijn volgelingen in Peru niet langer wil teleurstellen en van plan is deel te nemen aan de presidentsverkiezing van april volgend jaar. „Ik ben niet ongevoelig voor de roep van het volk”, aldus de immer laconieke Fujimori. Eerder dit jaar besloot het Peruaanse parlement evenwel Fujimori zijn politieke rechten te ontnemen, waardoor hij tot 2011 geen enkele openbare functie mag vervullen.

De Chileense regering zit ondertussen flink in z’n maag met Fujimori. De controversiële oud-president arriveerde op een voor Chili hoogst ongelukkig moment in Santiago. De van oudsher reeds stroeve en broze diplomatieke betrekkingen met buurland Peru bereikten eind vorige week een nieuw dieptepunt met de plotselinge escalatie van een sluimerend geschil over territoriale wateren.

Het parlement in Lima stemde woensdag in met een wetsvoorstel waarmee Peru eenzijdig de grenslijn verlegt en zich zodoende een stuk zee bijna ter grootte van Nederland (35.000 vierkante kilometer) toe-eigent. Volgens de Peruaanse regering is deze grensaanpassing gebaseerd op een meer evenredige projectie in zee van de bestaande landgrens. Een grensverdrag met Chili uit 1952 is volgens de Peruaanse regering niet op de kwestie van toepassing omdat deze overeenkomst louter betrekking heeft op de verdeling van de visgronden.

Vanzelfsprekend ziet de Chileense regering dit anders. Volgens president Ricardo Lagos is het „ongehoord” dat een land unilateraal de territoriale wateren van een buurland annexeert. „Er bestaat een gedetailleerd verdrag dat door de parlementen van beide landen is geratificeerd en bovendien al ruim een halve eeuw lang de exacte grens bepaald tussen Peruaanse en Chileense wateren. Er bestaat geen enkele reden om dit verdrag te herroepen”, aldus de Chileense president.

Wanneer Chili Fujimori’s uitlevering aan Peru tegenhoudt, is het niet ondenkbaar dat de spanningen overlopen en Peru met wapens gaat kletteren. Een grensoorlog lijkt onwaarschijnlijk en ver weg, maar de Peruaanse regering (onder Fujimori) aarzelde enkele jaren geleden niet om gewapenderhand een grensconflict met noorderbuur Ecuador te beslechten.

De Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Ignacio Walker, verklaarde dat de regering van president Lagos de Peruanen graag wil assisteren, maar dat het lot van Fujimori in handen van justitie is. „Wij koesteren onze rechtsstaat en kunnen als regering niet zo maar mensen arresteren of het land uitwijzen. Dat kan alleen gebeuren op last van justitie. Die heeft het laatste woord”, aldus de bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer