Bush erkent falen rond hulpverlening na Katrina
„De orkaan Katrina heeft belangrijke manco’s onthuld in de manier waarop wij op natuurrampen of terreuraanvallen reageren. Voorzover hierbij fouten zijn gemaakt op regeringsniveau, aanvaard ik de verantwoordelijkheid daarvoor”, aldus president Bush dinsdag.
Hij antwoordde op vragen van journalisten na besprekingen in het Witte Huis met de Iraakse president Jalal Talabani. Deze is in de VS voor de top over de hervorming van de Verenigde Naties in New York. Na vragen over Irak werd president Bush onvermijdelijk geconfronteerd met vragen over de trage en verwarde hulpverlening na de orkaan Katrina. Hierbij zijn niet alleen kritische vragen gesteld door de Democratische oppositie, maar ook vanuit Bush’ eigen Republikeinse Partij.
De president wordt in de opiniepeilingen bovendien geconfronteerd met de laagste waarderingscijfers van zijn regeringsperiode. Een factor die hem kan schaden in de realisering van zijn politieke agenda voor de rest van zijn ambtsperiode. Aanvankelijk prees Bush het werk van de federale rampendienst FEMA, waarvan het hoofd inmiddels is opgestapt. Daarna probeerde Washington de verantwoordelijk voor de verwarring na Katrina op lokale en regionale autoriteiten af te wentelen.
Het was dinsdag voor het eerst dat Bush de verantwoordelijk nam voor de fouten die er op federaal (regerings)niveau gemaakt zijn. „Ik wil precies weten wat er fout is gegaan en wat niet fout is gegaan”, aldus Bush. Gouverneur Kathleen Blanco van Louisiana beschuldigde FEMA er gisteren van te weinig te doen aan het vinden van voorlopige behuizing voor duizenden evacués. Vrijwel ter zelfder tijd beloofde FEMA’s nieuwe chef David Paulison dat zijn organisatie er alles aan zal doen om evacués die nog in tijdelijke onderkomens zitten zo snel mogelijk in betere behuizing onder te brengen.
In New Orleans werden de beheerders van een bejaardentehuis dinsdag formeel beschuldigd van „doodslag door verwaarlozing.” Salvador Mangano en zijn vrouw Mable hebben volgens de autoriteiten geweigerd om de bejaarden van hun tehuis te evacueren, ondanks waarschuwingen van het stadsbestuur omtrent het gevaar van de naderende orkaan Katrina. Gisteren werden de lichamen van 34 bejaarde bewoners van het tehuis aangetroffen. Volgens de beheerders hadden zij een evacuatieplan bij de gemeente ingediend en wachtten zij na de orkaan op assistentie van de gemeente om dat plan uit te voeren.
Drie voorsteden van New Orleans zijn vandaag overigens weer opengesteld voor de bewoners. Het gaat om Gretna, Westwego en Lafitte. Daar is weer water, licht en de riolering werkt er ook weer. „Iedereen is welkom om in Westwego terug te keren; er kunnen hier weer zaken gedaan worden”, aldus een verheugde burgemeester Robert Billiot van Westwego tegenover het radiostation WWL. De drie stadjes werden slechts matig beschadigd door de orkaan en bleven ook droog toen New Orleans onder water kwam te staan.
Katrina is nu geschiedenis, maar het orkaanseizoen is pas eind november afgelopen. Dat beseffen de bewoners van North Carolina, nu gouverneur Mike Easley van deze staat de bewoners van de kustgebieden heeft aangeraden om een veilig heenkomen te zoeken nu het nog kan. De tropische storm Ophelia die de afgelopen dagen afwisselend storm en dan weer orkaan was, is door het warme water van de Atlantische Oceaan weer aangewakkerd tot een orkaan. Ophelia koerst langzaam op North Carolina af en kan volgens het Nationaal Orkaan Centrum in Miami (Florida) de kust in de komende 24 uur bereiken. De Nationale Garde heeft al dertig opvangcentra geopend, maar tot nu toe lijken veel mensen Ophelia maar liever thuis af te wachten.
Het Nederlandse fregat HMS Van Amstel, dat sinds vorige week woensdag noodhulp bood in de door Katrina getroffen Amerikaanse staat Mississippi, heeft zijn missie afgerond en zal op korte termijn terugkeren naar Curaçao. Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt.