Meditatie: Wees mij genadig
Psalm 6:3
„Wees mij genadig, want ik ben verzwakt; genees mij, HEERE, want mijn beenderen zijn verschrikt.”
Laat Uw straf in genade zijn en tijdelijk, wees een Vader en geen Rechter. Zoals ook de heilige Augustinus spreekt: „Ach God, brand hier maar, hak hier maar, sla hier maar, maar verschoon ons dáár voor Uw rechterstoel.” Hij bidt niet om helemaal ongestraft te blijven, want dat zou geen goed teken zijn. Maar hij vraagt om als een kind door Vader gestraft te worden.
Vervolgens zien we duidelijk dat hier in deze psalm door een zondaar –of eigenlijk door Christus, in naam van een zondaar– gesproken wordt. Dat blijkt wel duidelijk als Hij ook over straf spreekt, want God straft ons niet om onze rechtvaardigheid. Alle heiligen en christenen moeten daarom belijden dat ze zondaren zijn en vrezen voor de rechterstoel van God, want deze psalm bedoelt alle mensen en zondert niemand uit. Daarom: wee over alle mensen die niet vrezen, hun zonden niet gewaarworden en rustig het ontzaglijke oordeel van God tegemoet gaan, tot Hem, aan Wie toch geen enkel goed werk behagen kan.
„HEERE, ontferm U over mij”, of: wees mij genadig. Dat wil zeggen: bewijs mij genade, opdat ik in mijn angst en vrees niet sterf of tot wanhoop verval. „HEERE, maak mij gezond”, of: genees mij. Dat wil zeggen: versterk mij, bewijs mij hulp in deze ellende. „Want al mijn beenderen zijn verschrikt.”
Maarten Luther,
reformator te Wittenberg
(”De zeven boetpsalmen”, 1525)
Maarten Luther wordt geboren op 10 november 1483 in het Duitse Eisleben. Als augustijner monnik krijgt hij steeds meer moeite met de leer van de kerk. Luther publiceert op 31 oktober 1517 in Wittenberg zijn 95 stellingen tegen de aflaathandel. De reformator vertaalt de Bijbel in het Duits en schrijft tal van preken en boeken. Hij overlijdt op 18 februari 1546 in Eisleben.